P&P zijn het gezicht van de Vrouwe Jakoba

Met een grote glimlach van Peter en Petra word ik hartelijk ontvangen via de achterdeur van de Vrouwe Jakoba. Vrienden en familie kennen dit ondernemersechtpaar als P&P, wel zo makkelijk, want hun namen komen natuurlijk veelvuldig voor. Voor 1988 hadden de Friese Petra en de Groninger Peter geen weet van elkaar. Nu behoren ze samen tot de categorie “oudere” Schiermonnikoger ondernemers.

Fotocredit: Jelle de Jong

 

Van klusjesman naar keukenbrigade

Peter kwam in 1986 naar het eiland. Na zijn diensttijd wist hij niet wat hij wilde. Zus Harma en zwager IJde Jasper hadden wel werk voor hem in hotel Duinzicht, waar zij toen eigenaar van waren. Geen detailhandel, waar Peter zijn carrière begon, maar de horeca in. Vrij snel kon Peter zijn horizon verbreden in de keuken van hotel Duinzicht, onder bezielende leiding van Bennie Kleinenberg. Twee jaar later kwam Petra om de hoek kijken, zij had bij Duinzicht gesolliciteerd voor een weekend/vakantiebaan.

Hoppend van Vlieland naar Schiermonnikoog

De sollicitatiebrief die Petra schreef eindigde met “Ik hoop op een mooie zomer” sprak Jasper aan en na een gesprek van 5 minuten op een zaterdag zonder middagboot, was Petra aangenomen voor de bediening. Ervaring had ze opgedaan op Vlieland, maar daar zat geen muziek meer in, dus via via is ze op Schiermonnikoog terechtgekomen. Het team was hecht en de personeelskamers waren boven het hotel gelegen en dan kom je elkaar wel eens tegen.

Na één seizoen was het al P&P

Het was bijna onmogelijk om elkaar niet tegen het lijf te lopen en langzaam bloeide er dat jaar iets op tussen Peter en Petra, daarna in één adem genoemd als P&P. Petra maakt haar HEAO-studie af en Peter was toe aan verandering. Samen zochten ze naar een baan voor Peter, Petra zou dan ook wel werk vinden in de buurt. Maar toen konden ze samen het horecagedeelte van een chalet-en caravanpark in Lemmer runnen. Deze uitdaging hebben ze aangenomen met in het achterhoofd altijd terug te kunnen naar Schiermonnikoog.

Van Lemmer weer terug naar Schier

Twee seizoenen hebben ze gedraaid in Lemmer en  kwamen daarna terug op het eiland met een dosis ervaring op zak. Later nam collega Gilles het hotel over. Het bloed kroop echter waar het niet gaan kan en op een gegeven dag, belde Jilke Visser op, of P&P Pizzeria Maria niet wilden gaan pachten.

Pizzeria Maria werd Ware Jakob

Eigenlijk wilde P&P het bedrijf wel kopen, maar na wederzijds goedvinden konden ze het eerst vijf jaar pachten om daarna de eerste koop te krijgen. Ze hadden direct ideeën voor het pand, maar het zou wel helemaal anders worden. Van Jilke kregen ze de vrije hand en konden tijdens de pachtperiode het bedrijf als eigen beschouwen. Dit was niet tegen dovemans oren gezegd, want op een gegeven ogenblik stonden alleen de vier muren nog

Even slikken

Toen Jilke na een vakantie terug kwam stond het pand er letterlijk en figuurlijk heel anders bij. Met de waarschuwing “als het fout gaat zorgen jullie maar dat het weer in originele staat komt”, zagen P&P het bedrijf veranderen van Pizzeria Maria in de Ware Jakob. Ook werd het concept toen neergezet, voortaan zouden ze naast pizza’s ook vlees en vis gaan serveren. Met deze zichtbare verandering wonnen ze ook het vertrouwen van Jilke.

Nieuwe formule was gelijk een succes

Na deze intensieve verbouwing openden P&P en hun team de deuren en de formule die zij voor ogen hadden bleek gelijk succesvol. Met in het begin o.a. Marc en Astrid in de bediening en Hans die in no-time van DJ kok werd, hadden ze een mooi en hecht team. Later, toen Di Marco tot Tante Zwaantje werd omgetoverd en geen pizza’s meer verkocht, stopte ook de daarbij horende bezorgdienst. P&P zijn in dat “gat” gesprongen en niet zonder succes. Een tweede pizzaoven moest wat rust brengen op de Langestreek, maar het was allemaal net even te veel voor de kleine keuken. Ruimte om uit te breiden was er niet, maar er was wel een pand aan de Badweg dat al 3 jaar te koop stond.

Uitbreiding aan de Badweg

De oppervlakte van het pand weerhield in eerste instantie om serieuze plannen te ontwikkelen. Maar de toenmalige eigenaar Edwin Schut, wist wel een eventuele huurder voor een gedeelte van het pand. Het pand werd in tweeën gedeeld en toen konden er concrete plannen gemaakt worden. Pizza’s konden vanuit dit pand bezorgd gaan worden, de druk op de keuken aan de Langstreek werd zo veel minder. En na een rigoureuze verbouwing werd de Vrouwe Jakoba geboren. Niels Pietersma huurt nog steeds het gedeelte en verhuurt zijn fietsen vanuit dit pand.

Vier onderdelen in één pand

Naast de Vrouwe Jakoba, de fietsverhuur is er ook een slijterij, maar ook appartement verhuur en zijn er personeelskamers in het pand. P&P zetten dit concept gewoon voort en hopen dat ze met goede medewerkers het langzaam zelf wat makkelijker en rustiger krijgen. Ze zijn zich er goed van bewust dat zij het gezicht zijn van de Vrouwe Jakoba en dat je je dus moet laten zien en dat kost tot op heden ook geen enkele moeite. Hoe het over een aantal jaren gaat, weten ze nu nog niet.

Job wil een militaire opleiding gaan doen

Voorlopig blijven zij betrokken en heeft zoon Job aangegeven bij defensie te willen gaan werken, dus geen horeca. Schiermonnikoog blijft hun thuis. Zij blijven voorlopig onderdeel van ondernemend Schiermonnikoog, dat in hun ogen positief veranderd is. Op alle fronten wordt er goed samengewerkt. Dit werkt positief bij en dat wordt ook uitgedragen. Voorlopig kun je voor noten, pizza’s, wijnen en cadeautjes terecht bij P&P!

Een winkel vol lekkers, dat is de Vrouwe Jakoba.