Rust en Ruimte op Schiermonnikoog, maar is dat wel zo?

In 2016 hebben we als eiland gevierd dat Schiermonnikoog 150 jaar als Badplaats in de boeken staat. In 1866 zorgde de toenmalige eigenaar van het eiland (inderdaad, het eiland was tot en met de Tweede Wereldoorlog privébezit) Mr. John Banck ervoor, dat toeristen het eiland konden ontdekken door een schip te kopen en een zomerverbinding van Groningen naar Schiermonnikoog in het leven te roepen. Er werden o.a. een paviljoen en een Badhotel gerealiseerd. In 1899 werd de VVV opgericht en na deze oprichting kwamen er meer en meer badgasten naar Schiermonnikoog.

Rijden er wel bussen?

Gasten die het eiland nog niet hebben ontdekt, vragen zich af of er überhaupt wel wat op dát eiland is. Het liefst zeggen ze eilandJE, want het is vast niet veel. Een standaard vraag is dan ook “Rijden er wel bussen?” En een gesprek aan boord van de veerboot tussen studenten hoor ik hoofdschuddend aan, want “Er is daar toch helemaal niets” en “Er wonen toch maar 500 mensen op dát eiland”. Aangekomen op het eiland is er ruime keuze aan bussen, taxi’s en fietsen, ik hoop dat de studenten niet geschrokken zijn. Want een aankomst op de vrijdag is best wel druk.

Seizoenen komen en gaan

De drukte speelt zich af op de steiger en in het dorp, dan vooral op een dag dat het weer erg veelbelovend voorspeld is in de landelijke media. In het zomerseizoen is het druk, maar gebrek aan ruimte is er nooit. Neem nou het strand, het breedste strand van Europa, daar is altijd een zee van ruimte. En buiten de traditionele paden is het vrijwel altijd aangenaam. En ja, het is druk in de zomer(vakantie), maar geef de gasten eens ongelijk? Wat is nou lekkerder dan een dagje, weekendje of weekje er helemaal tussen uit te zijn en dat zonder het vliegtuig te hoeven nemen of urenlang in een auto te moeten zitten
Nu we het drukke zomerseizoen achter ons gelaten hebben, genieten we van een nazomer die erg goed is begonnen. Op de laatste dag van deze maand begint het Kamermuziek Festival, met o.a. concerten, documentaires en Masterclasses. En in November start de November Wandelmaand.

November Wandelmaand

Tijdens deze maand kunt u, zoals de titel al zegt, wandelen. Er is een uitgebreid programma en er wordt gewandeld in thema’s. Op pad met een Boswachter, Culinair of Cultuur Historisch wandelen, maar ook Zelf op Pad behoort tot de vele mogelijkheden. De perfecte maand om te wandelen met voldoende rust en ruimte in de mooiste omgeving die je je kunt bedenken.

Een oase van Rust en Ruimte

In het voor-en naseizoen is Schiermonnikoog dus een oase van rust en ruimte. De (school)vakanties zijn populair bij vaste gasten en dagtoeristen. Logisch, de kinderen hebben vakantie en Schiermonnikoog staat bol van de activiteiten voor jong en oud. De terrassen zitten vol zodra de bussen arriveren, om vervolgens op een huurfiets het eiland te verkennen. Maar het overgrote deel van het jaar hoort u de vogels fluiten, ziet u de zeehonden op de banken, ontmoet u de Spaanse Sayaguesa runderen en Exmoor pony’s in de vrije natuur, ziet u de mooiste zonsondergang en ervaart u Schiermonnikoog als het donkerste plekje, waar sterren nog hoog aan de hemel staan.