Vervelen staat niet in het woordenboek van familie Brunekreef

Als 18 jarig slagersmeisje ontmoette Marian haar groenteboer Eric, jawel in een supermarkt in Amersfoort. De liefde bloeide op en ze wisten het zeker, wij gaan samen in de supermarktbranche verder. Toen het jonge gezin Brunekreef met zoons Jelle en Sjoerd compleet was, kon er aan die droom gewerkt worden en werd er ingeschreven op een supermarkt van de C1000-keten.

C1000 it was

Na een uitgebreide “sollicitatie-en inschrijf” ronde konden Eric en Marian aan de slag in hun supermarkt in Oudewater. Marian werkte tijdens de schooltijden van beide jongens en zo paste het ondernemen prima in het gezin Brunekreef. Na Oudewater heeft de familie in Vianen een C1000 supermarkt gehad tot 2012. In die tijd werden de winkels van C1000 omgebouwd naar het Jumboconcept en daar hadden ze beide geen feeling mee.

Van ondernemer naar werknemer

Het beleid van de Jumbo is dusdanig anders, daarom was het tijd voor verandering. Eric ging voor een ondernemer werken als troubleshooter in de supermarktbranche en Marian ging voor de PLUS op kantoor werken. Beide ongeveer 1,5 uur rijden vanaf hun woonplaats, dus dagelijks minimaal 3 uur per dag in de auto was verre van ideaal. Het gemis van een eigen onderneming dreef telkens weer boven. Tijdens een regenachtige dag in hun vakantie in Turkije, zag Eric dat de Spar van de familie Schut op Schiermonnikoog  te koop stond. Dit hield hen bezig en bij thuiskomst heeft Eric een mail gestuurd dat hij geïnteresseerd was in de winkel, maar achtte zijn kansen klein, omdat daar vast wel een eilander in zou stappen.

Van werknemer naar ondernemer

Vanuit de Spar werd er echter gevraagd of de Brunekreefjes ook échte interesse hadden en of het zin had om energie in hen te steken. De plannen kregen dus vorm in 2014, want Eric en Marian waren serieus geïnteresseerd. Ze zagen het als kans op precies het juiste moment en zo zien ze het nog steeds. Deze kans 5 jaar eerder of later was geen optie geweest. Naar mate de gesprekken vorderde met de Spar en de familie Schut, moest ook zoon Sjoerd overtuigd worden om mee te gaan. Jelle had al aangegeven in Oudewater te willen blijven en aan zijn carrière bij de Jumbo te werken, dus besloot Marian Sjoerd mee te nemen naar het eiland.

In de regen over het eiland

Fietsend over het eiland in de stromende regen en weer precies op het goede moment voor Sjoerd, maakte hij de keuze om mee te gaan naar het eiland en een nieuwe start te maken. Het gezin zelf zag het al helemaal zitten, maar de rest van de familie zette er toch vraagtekens bij. Volgens de moeder van Marian konden ze dan ook wel helemaal op de Noordpool gaan wonen en vroeg ze zich af of er wel bomen stonden. De afstand leek immens. Als Sjoerd het niet had zien zitten, was het overigens niet doorgegaan. De keren dat Eric en Marian vakantie vierden op het eiland is natuurlijk niet te vergelijken met er daadwerkelijk te gaan wonen. Maar met volle overtuiging zijn ze dit avontuur aangegaan en namen het 90-jarige familiebedrijf van Schut over.

"In de winter ga je je vervelen"

Edwin Schut heeft ze gewaarschuwd voor verveling tijdens de wintermaanden, maar Eric en Marian hebben hier tot nu toe geen last van gehad. Samen met 18 vaste mensen, waaronder 3 jeugdige part-timers en uitzendkrachten in het seizoen, runnen ze de Spar met veel liefde en passie. De rolverdeling is duidelijk. Eric is van de winkelvloer en het personeel. “Hij is tactischer en socialer dan ik” volgens Marian. Marian is van de non-food, kassawerkzaamheden én de administratie. “Zij is veel preciezer dan ik” volgens Eric. Sjoerd fiets er tussen door en stoomt zich klaar voor de toekomst.

Over 8 á 9 jaar gaat het roer nogmaals om

Want het ideaalbeeld van Eric en Marian is dat Sjoerd en zijn vriendin Sanne het tegen die tijd over willen nemen. Zelf een stapje terug te doen en alleen af en toe een helpende hand te bieden. De wijn bijvoorbeeld aanvullen. Maar voorlopig werken ze beide hard mee en wonen ze naast de winkel. Makkelijk omdat je vlakbij je werk woont, samen een kop koffie kunt drinken of een boterham eten, maar ook slapeloze nachten, omdat je echt midden in het dorp woont. Dat zou in de toekomst nog wel eens kunnen veranderen.

Voordelen wegen zwaarder dan de nadelen

Aankomend jaar zijn de Brunekreefjes alweer 3 jaar onderdeel van het eiland. Nog steeds gaan er mensen naar “Schut” in plaats van naar Spar Brunekreef. Eric is het er mee eens dat dat ook minder lekker bekt, maar geïntegreerd zijn ze wel. De nadelen die er kleven aan het wonen op Schiermonnikoog, wegen niet op tegen alle voordelen. Binnen 10 minuten loop je met de hondjes op het strand of in het bos. Voorbij de Marlijn is het, zelfs in het drukke zomerseizoen, heerlijk rustig. Nooit meer in de file naar je werk. Wel zien ze zoon Jelle minder dan voorheen en daarom heeft Marian haar kapper nog steeds in Oudewater, zo is ze er zeker van dat ze Jelle één keer in de 5 weken ook daadwerkelijk live spreekt. Bezoekjes moeten gepland worden, maar er kan altijd ingecheckt worden in "herberg" Brunekreef en dat komt zowel de kwaliteit als kwantiteit ten goede!