Eerste Hulp bij Zeezoogdieren en vogels

Mocht u dieren  tegen komen die in de problemen zijn gekomen door b.v. netten, touwen, snoeren of iets anders dan kunt u de coördinator van de EHBZ (eerste hulp bij zeezoogdieren) bellen.

Gezonde zeehonden vluchten het water in als mensen of andere dieren die ze verstoren.
Als een dier erg verzwakt, ziek of nog erg jong is kan het zijn dat de zeehond niet beweegt als u dichterbij komt. Zie dit alsjeblieft niet als een uitnodiging om dichterbij te komen.
Niet elke zeehond op het strand hoeft gered te worden! Soms liggen ze gewoon lekker uit te rusten. Jaag een zeehond daarom nooit terug de zee in.

ALS JE EEN ZEEHOND ZIET...

  • houd afstand, geef het dier rust en ruimte
  • houd kinderen uit de buurt en honden aan de lijn
  • jaag het dier NIET het water in
  • Bij pups: kijk minstens een kwartier lang goed om u heen om te zien of de moeder op een afstandje haar jong in de gaten houdt.

Is het dier verzwakt of verwond en bij twijfel kunt u altijd bellen!

Als u een vogel in de problemen ziet....

Komt u op Schiermonnikoog  een vogel tegen die hulp nodig heeft, dan kunt U telefonisch contact opnemen meneer Talsma.

Jonge vogels hebben onze hulp minder vaak nodig dan gedacht wordt. Soms zitten ze op de grond omdat ze nog niet goed kunnen vliegen. Zet het vogeltje in dat geval hoger, in een boom of struik vlakbij. Meestal zijn de ouders in de buurt en houden ze het jong in de gaten. Ook kuikens van eenden of ganzen lijken soms hun ouders kwijt te zijn, terwijl die gewoon verderop zit te wachten tot de kust weer veilig is. Het is in het geval van een jonge vogel dus belangrijk eerst een tijdje goed te observeren of hulp echt wel noodzakelijk is.

Het is niet verstandig om een zieke roofvogel of zeezoogdier zelf op te pakken alvorens contact te hebben gehad met de onderstaande deskundigen op dit gebied!

Coördinator Talsma komt indien nodig het dier ophalen zodat ze weer opgelapt kunnen worden, de zieke of gewonde zeehonden gaan naar zeehondencreche Pieterburen en de vogels verzorgt hij zelf of gaan naar de Fûgelpits in Moddergat.
De zeehonden die weer beter zijn worden later weer teruggebracht naar het eiland, om op Schiermonnikoog in hun eigen leefgebied weer vrijgelaten te worden. Houdt onze Lytje Pole agenda in de gaten en controleer of er een datum gepland is.

Contactgegevens:
Coördinator Schiermonnikoog 
Dhr. Teun Talsma
06-10761812

Bij geen gehoor: 

Stichting Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ)
Regio Midden en Noord, Zeehondencentrum Pieterburen, 0595-526526

 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Heidi Schilperoord, blogger via Reistop5.com

Als schrijver en reisblogger is het mijn passie om verhalen en tips te delen over de meest fijne bestemmingen Bekijk het volledige verhaal

Heidi Schilperoord, blogger via Reistop5.com

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen