Wandelen met de hond op Schiermonnikoog

 

Uw hond is welkom op Nationaal Park Schiermonnikoog! Honden moeten aangelijnd zijn op Schiermonnikoog, zowel in het dorp als in het nationaal park. Er zijn een aantal loslooproutes deze worden d.m.v. borden aangegeven, uw hond hoort wel onder appèl te staan!

Ook op het Noordzeestrand (met uitzondering van het Rif) hoeft uw hond niet aan de lijn en kunt u heerlijk met uw hond wandelen. Besef wel dat andere mensen bang kunnen zijn voor uw hond, of het vervelend vinden dat loslopende honden tegen ze opspringen. Het spreekt voor zich dat uw hond in geen geval andere dieren mag verstoren of opjagen.

Op heel Schiermonnikoog bent u verplicht de uitwerpselen van uw hond op te ruimen. Hiervoor kunt u speciale zakjes gratis afhalen in één van de dispensers bij o.a. VVV Schiermonnikoog en het Gemeentehuis.

Honden Loslooproute (versie 2017/2018)

Loslooproute honden Schiermonnikoog
Haal bij Wagenborg, Gemeentehuis of bij de VVV het handige foldertje met o.a. dit plattegrondje.

Houd rekening met andere recreanten en de natuur!

Veel honden luisteren heel goed en lijken geen overlast te veroorzaken. Toch veroorzaakt elke hond in een kwetsbaar gebied overlast, vaak ongemerkt!

Voor sommige vogels geldt dat ze al stoppen met het uitbroeden van hun nest als een hond op 500 meter vanaf hun nest rondsnuffelt. Laat uw hond dan ook niet door de weilanden in de polder struinen en de weidevogels verstoren, houdt hier vooral rekening mee tijdens het broedseizoen!  Voor wilde dieren maakt het niet uit of een hond luistert naar zijn baas of niet, de aanwezigheid van de hond op zich zorgt al voor verstoring.

Ook andere gebruikers kunnen last hebben van uw hond. Denk aan kinderen die bang zijn, fietsers, ruiters (een paard kan schrikken van een hond, wat voor de ruiter vervelende gevolgen kan hebben) en mensen die niet van honden houden, roep bij tegenliggers uw hond dan ook even bij u en neem hem eventueel even vast. Houdt rekening met elkaar dan kan iedereen genieten van de natuur!

Los mogen lopen betekent dat de hond onder appél moet staan: de hond moet goed luisteren naar zijn baas, mag geen overlast veroorzaken aan andere gebruikers, moet zoveel mogelijk op het pad blijven en mag niet zelfstandig door het bos, duinen en polder struinen.

Vakantie op Schiermonnikoog met de hond

Ook voor een nachtje weg zijn er verschillende accommodaties op Schiermonnikoog zoals vakantiehuizen, bungalows, appartementen en hotels waar u samen met uw hond welkom bent.

Middels het zoek & boek systeem kunt u gericht zoeken naar een geschikte accommodatie op Schiermonnikoog, u kunt bij.

 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Erik Jansen, boswachter Schiermonnikoog

'Het mooiste aan Schiermonnikoog vind ik dat je vanuit huis binnen twee minuten in één van de meest bijzondere natuurgebieden van Europa bent. Voor honderdduizenden vogels is Schiermonnikoog een onmisbare tussenstop. Als ze hier niet genoeg te eten vinden, kunnen ze hun reis niet tot een goed einde brengen. Ik vind het heel bijzonder dat ik mee mag werken aan het beschermen van deze natuur...' Bekijk het volledige verhaal

Erik Jansen, boswachter Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen