Wandelen met hond

Wandelen met de Hond op Schiermonnikoog

Wandelen op Schiermonnikoog is niet alleen een feest voor alle gezins- of familieleden, maar ook (of misschien wel vooral) voor uw trouwe viervoeter. Rennen over het strand, door het bos, langs de zeedijk met zicht op de Waddenzee of samen uitrusten op één van de gezellige terrassen die Schiermonnikoog rijk is.

Uw ideale vakantie, daar hoort natuurlijk de hond bij! Geen gedoe met een oppas of pension, maar
lekker mee naar het eiland. UIteraard gelden er op Schiermonnikoog regels waar u tijdens het
wandelen met de hond op moet letten, want u wandelt met een hond in een Nationaal Park, waar
de natuur voorop staat. 

Maar bovenal is ons eiland een waar paradijs voor uw hond. Waarom? 

  • het hele strand is vrij toegankelijk, met 18-22 km lang wandelplezier
  • aanlijnen hoeft niet op het strand (met uitzondering van het Rif)
  • buiten het dorp zijn er diverse loslooproutes, aangemerkt met speciale paaltjes
  • verspreid over het eiland zijn gratis ‘hondenpoepzakjes’ verkrijgbaar
  • de bootdienst hanteert een laag tarief voor de overtocht van uw huisdier
  • bij de fietsverhuurbedrijven zijn speciale hondenkarren te huur op het eiland, mocht u naast
    wandelen ook van fietsen houden
  • Schiermonnikoog heeft hondvriendelijke terrassen en restaurants

De hond is een deel van het gezin en een huisje huren op een Waddeneiland als Schiermonnikoog
waar de hond toegestaan is, is voor u dus van het grootste belang. Benieuwd waar u samen met uw
hond kunt overnachten? De accommodaties waar de hond welkom is, zijn redelijk schaars, maar snel
te vinden op onze VVV-site. Op Schiermonnikoog is er ook hotelaccommodatie boekbaar waar
honden zijn toegestaan, al dan niet tegen een redelijke meerprijs.

Honden Loslooproute (versie 2017/2018)

Loslooproute honden Schiermonnikoog
Haal bij Wagenborg, Gemeentehuis of bij de VVV het handige foldertje met o.a. dit plattegrondje.

Houd rekening met andere recreanten en de natuur!

Op Schiermonnikoog kun je uren wandelen met je hond, zonder dat je iemand tegenkomt. Genietend van de natuur, wandelend over het breedste strand van Europa, door de duinen of over de Waddenzeedijk. Maar wat schrijft de eiland-etiquette voor over het wandelen
met je trouwe maatje(s)?

Loslooproutes
Het hele eiland Schiermonnikoog is Nationaal Park (behalve het dorp) en dat betekent kwetsbare natuur en dieren. Daarom moet op het hele eiland je hond aan de lijn. Er is een aantal plekken waar je hond los mag. Cynthia Borras is boswachter op Schiermonnikoog: “Met los bedoelen wij: onder appèl.” De hond mag geen overlast veroorzaken onder wandelaars, fietsers, vogels, paarden, schapen, zeehonden en andere dieren. “Elke keer dat vogels opvliegen betekent dit een verstoring. Hondenliefhebbers zijn meestal natuurliefhebbers. Schiermonnikoog is één groot natuurgebied. Wees je bewust van de invloed van je hond op de omgeving.”

Kaartje
Bij informatiecentrum Het Baken, Wagenborg en het gemeentehuis kun je een gratis kaartje ophalen waar de loslooproutes opstaan. Het betreft de Waddenzeedijk, het Noordzeestrand vanaf paal 2 richting het oosten en de routes die met paaltjes zijn aangegeven.

Hondenetiquette
Op Schiermonnikoog houden we ons aan de hondenetiquette. Een stukje tekst daaruit: “Wat als je een bord hebt gezien met ‘losloopgebied’ en dit voor jou letterlijk betekent: ‘Dan mag mijn hond alles, want dit gebied is nu eenmaal voor honden.’ Of ‘Ik heb hier geen poep-opruimplicht dus m’n hond mag overal poepen?’ Dan leiden regels niet tot oplossingen, maar tot nieuwe problemen…”

Broedseizoen
Tijdens de kraamkamer van de natuur zijn de dieren extra kwetsbaar. Het broedseizoen is van 15 april tot 15 juli. Vogels hebben al hun energie nodig voor de voortplanting en het grootbrengen van de jongen. Voor sommige vogels geldt dat ze al stoppen met het uitbroeden van hun nest als een hond op 500 meter vanaf hun nest rondsnuffelt. Laat uw hond tijdens het broedseizoen ook niet door de weilanden in de polder struinen en de weidevogels verstoren.

Vogels die op de grond of laag in de struiken broeden, lopen gevaar bij loslopende honden. Als weidevogels een nestplaats zoeken of een nest bouwen, mogen ze niet te vaak worden verstoord. Gebeurt dat toch, dan zoeken de vogels hun nestplaats elders, of trekken helemaal uit het terrein weg. Hebben ze al een nest, dan zullen ze opvliegen als er een hond te dicht in hun buurt komt. De eieren of jonge vogels in het nest zijn dan een gemakkelijke prooi voor andere dieren, zoals eksters, kraaien en meeuwen. Op die manier kan de vogelstand teruglopen.

De Oosterkwelder is tijdens het broedseizoen alleen toegankelijk tijdens excursies onder leiding van Natuurmonumenten.

Runderen, paarden, schapen
Andere gebruikers kunnen overlast ervaren van uw hond. Denk aan kinderen die bang zijn, fietsers, ruiters en grote grazers zoals runderen, paarden en schapen. Een tegenligger? Roep uw hond bij u en doe hem eventueel even aan de riem.

Grote grazers? Als de koeien kalfjes hebben of de Soy-schapen lammetjes, kan dit gevaarlijke reacties opleveren. Houd in een begrazingsgebied altijd je hond aan de lijn en houd minimaal 50 meter afstand van de wilde dieren. Doorkruis een kudde niet.

Ruiterpaden
De ruiterpaden zijn op Schiermonnikoog gedeelde paden. Dat betekent dat er ook wandelaars en honden mogen lopen. Let op: ook dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen voor ruiter, paard en hond.

Toezicht
Toezichthouders en boa’s houden toezicht in de natuur. Als je ze tegenkomt, kun je ze vragen stellen over de omgeving. Heb je je hond aan de lijn? Dan krijg je een koffiebon. Loopt je hond los waar hij aangelijnd moet zijn, dan krijg je een boete.

Opruimplicht
Op heel Schiermonnikoog geldt een opruimplicht. De begeleider van een paard en hond is verplicht de uitwerpselen op te ruimen. Op verschillende plekken in het dorp staan Depodogs met gratis opruimzakjes.

De stikstof in hondenpoep bemest de grond. De bodem wordt zo rijker aan voedsel en een aantal plantensoorten kan daar niet tegen. Ze worden verdreven door stikstofminnende en snelgroeiende planten, waar gras een voorbeeld van is.

Vakantie op Schiermonnikoog met de hond

Ook voor een nachtje weg zijn er verschillende accommodaties op Schiermonnikoog zoals vakantiehuizen, bungalows, appartementen en hotels waar u samen met uw hond welkom bent.

Middels het zoek & boek systeem kunt u gericht zoeken naar een geschikte accommodatie op Schiermonnikoog, u kunt bij het reisgezelschap de hond(en) toevoegen.

Meer over op vakantie met hond....

Meer over wandelen....