Wandelen in stilte

Wandelen in stilte…

Schiermonnikoog mag naast de donkerste plek van Nederland ook gerust één van de stilste plekken van Nederland genoemd worden. Zelfs in het hoogseizoen, wanneer de veerboot meer dan duizend bezoekers per keer aan de kade aflevert,kan men vrij eenvoudig en snel de stiltegebieden opzoeken. Veel vaste eilandgasten weten al lang dat wanneer u bij de veerboot rechtsaf de dijk op loopt , er al binnen 5 minuten in stilte gewandeld kan worden.

Wandel en verdwaal

De truc is om bij grote drukte op de veerdam eerst even rustig af te wachten totdat iedereen in de bus,taxi of op de fiets zit. Als iedereen weg is, komt de stilte op de kade weer terug.

Ook vanuit het dorp is men al gauw uit de drukte en in de stilte. De weidsheid van het oneindig brede strand maakt de mens als vanzelf nietig en stil. Wandel langs de vloedlijn, raap af en toe eens een schelpje of vind met wat geluk een mooi stuk barnsteen. Bij rustig weer is niets zo rustgevend dan in alle stilte naar het kabbelen van de golven te kijken. De kust van Schiermonnikoog is met haar 18 kilometer lengte perfect voor een stevige wandeltocht. En als u dan heen ( of terug) door de duinen loopt, heeft u eigenlijk wel de mooiste wandelroute van Schiermonnikoog in de benen!

En uit de luwte van de wind zijn de bossen en duingebieden ook heerlijke stiltegebieden. Op Schiermonnikoog mag men overal lopen, dus wijk gerust eens van de schelpenpaden af en laat u verdwalen. Het licht van de vuurtoren brengt u wel weer thuis. Let wel op: In het broedseizoen gelden andere regels en houdt altijd rekening met het getij als u het strand op gaat!

De kracht van stilte

Dat stiltes soms voor ongemakkelijke situaties kunnen zorgen is algemeen bekend. Maar dat stilte ook tot pure ontspanning kan leiden is wat Schiermonnikoog u kan laten ervaren. En het mooie is dat u dat (bijna) overal in de praktijk kunt oefenen! Wanneer het geluid van de golven en de wind aan de Noordzeekust soms zorgt voor lawaai, wordt het binnen in u steeds stiller…Terwijl de stilte juist als een deken over het wad neerdaalt tijdens het wandelen langs de Waddenzee bij eb. Wat dát dan weer met de stilte in u zelf doet…..Het eiland is een geliefde plek voor mensen die meditatie, yoga beoefenen en aan zelfreflectie doen, niet zo gek toch?

Zonsondergang

En uiteraard eindigt u de dag met een fijne wandeling om in stilte de zon aan de westkant in de zee te zien zakken om zo helemaal opgeladen de nacht in te gaan. Of….ga mee met een zeiltocht vanaf Schiermonnikoog en beleef de zonsondergang vanaf het water tijdens Sunset Sailing aan boord van de ST5.

Bent u een wandelliefhebber en heeft u na het lezen zin om de paden van het eiland in stilte te bewandelen? Kom één of meerdere dagen en ervaar het zelf! Bij VVV Schiermonnikoog, gevestigd in Informatiecentrum Het Baken zijn verschillende leuke wandelroutes op Schiermonnikoog verkrijgbaar.