Atelierbus op het strand

De bus van Jeannette

"In 2019 kreeg ik de ongelofelijk mooie kans geboden om de atelierbus op het strand bij Paal 3 over te nemen. Ik twijfelde geen seconde en zei meteen: “Die is dan bij deze verkocht!” Gelukkig kan ik er nooit helemaal echt aan wennen, aan deze prachtige oude bus. Want hij staat er ruwweg tussen 1 april en 1 november. De rest van het jaar doe ik andere leuke dingen. 

In de atelierbus, een oude stadsbus met bouwjaar 1978, die ooit dienst deed als stadsbus in Utrecht, komen mensen, grote en kleine, om te schilderen en te knutselen. Ik noem ze mijn 'passagiers'. 

In ‘De Bus’ zijn alle passagiers van harte welkom. Ik schuifel om ze heen met kwasten, verf, doeken en advies. Advies over een horizon die scheef op een doek staat, hoe meng je nou een kleur, het touwtje van een vlieger dat je van een afstand niet ziet, maar er toch is en natuurlijk perspectief. Maar vaak gaat het alleen maar over durven beginnen met de eerste penseelstreek: “De kwast durft wel, nu jij nog.” zeg ik vaak. Zodra de eerste streek gezet is, komen jong en oud tot rust en bij zichzelf. Dat is zo mooi om te zien.

Gedurende het seizoen zijn er veel verschillende workshops en activiteiten gepland. Gezelschappen zijn van harte welkom voor een gezamelijke creatieve middag of ochtend. Eerst lekker struinen en jutten langs de vloedlijn en daarna met koffie en cake een uniek souvenier samenstellen van alle strandvondsten. In de zomer schilderen we bij zonsondergang. Een drankje en een hapje zijn dan voorhanden. Een tweetal kunstenaressen komen maandelijks leuke, leerzame en vooral toegankelijke 2-daagse workshops geven.

Het oude businterieur heeft grotendeels plaatsgemaakt voor lange werkbanken, kwasten, doeken, en verf, veel verf. Alleen de stoel van de chauffeur is er nog en het stuur natuurlijk. Boven het aanrecht doet het oude rode stopknopje dienst als bedieningsknop van de kraan. Het is het ideale atelier en bijna alles mag er. Bij de hoofdingang opent dit seizoen het Kabinet van Kunstige Knutsels. Hierin verzamel ik kleine schatten die ik maak; schilderijtjes, landschapjes van schelpen en oesters, bootjes van drijfhout en andere creatieve kunstigheden van eilanders. Gelukkig is alles te koop, anders zou het te vol worden in het Kabinet.

En iedere ochtend als ik met mijn fiets het strand op rijd, ben ik me diep bewust van de uitzonderlijke plek waar ik werk. Eigenlijk voelt het niet eens als werk. De zee, het strand, de lucht, ieder moment heeft het een andere kleur. Het is een groot bewegend schilderij en ik zit er middenin. En dan komen er ook nog de hele tijd allemaal leuke mensen die dat ook vinden en daar deel van uit willen maken en elkaar daar ontmoeten. Mooier wordt het niet. Tot ziens in de bus!"

Jeannette Rutgers