Eelke op het wad

Eelke van der Heide over zijn passie

Eelke van der Heide, sommelier met Wijn op ’t Oog vertelt over zijn passie voor wijn: 

“Al vanaf jongs af aan had ik iets met eten en koken, maar vooral met smaak. Ik was 10 jaar toen ik zelfgemaakte gerechtjes uitdeelde tijdens familie- en verjaardagfeestjes. Lekker eten en drinken roept een 'feel good' gevoel op en daarmee kun je iedereen raken. De horeca was voor mij dan ook een logische keuze. Ik werkte als gastheer bij Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag en deed een vakopleiding en Masterclass Gastheerschap en volgde de Academie voor Gastronomie. Dit bracht mij in de wereld van de sterrenchefs en professionals in de gastronomie en ik ging op wijnreis naar wijngebieden in Duitsland en Frankrijk. Wijn werd een belangrijk onderdeel van mijn carrière en leven op het vaste land. 
Sinds 2012 woon ik samen met mijn gezin op Schiermonnikoog. Mijn vrouw groeide op het eiland op en wij hebben elkaar op Schiermonnikoog leren kennen, bij de Marlijn, waar ik op het terras genoot van een drankje en de 'schoonheid' van het eiland. Het eiland zelf blijft je, net als wijn en smaak, verbazen en verrassen en al snel wist ik, hier wil ik leven! 
Om mijn passie voor wijn te kunnen delen begon ik met het organiseren van wijnproeverijen op het eiland. Ik ontdekte dat veel mensen het leuk vinden om met wijn en smaak bezig te zijn. Mensen genieten graag van een mooi glas wijn maar weten vaak niet goed hoe te proeven en smaak te definiëren of te combineren. Ik wil mijn kennis op dat gebied graag delen. Daarom begon ik met het geven workshops onder de naam 'Wijn op ’t Oog'. Dat blijkt een leuke aanvulling op het culinaire aanbod op Schiermonnikoog voor de individuele gast maar ook gezelschappen boeken mij regelmatig als activiteit.  
Tijdens een workshop laat ik 'blind' acht verschillende wijnen proeven en gebruik ik de methode Universele Smaakfactoren van smaakprofessor Peter Klosse. Dat klinkt erg geleerd, maar het is een methode die het proeven en beoordelen van wijn heel toegankelijk maakt voor iedereen. Het is een leuke en slimme manier om meer over wijn te leren. Om smaakcombinaties te maken gebruik ik mooie streekproducten met pure smaken zoals gedroogde Waddenham en Zeedijkster Schapenkaas. Het leuke van de workshops vind ik dat ik mensen toch altijd positief kan verrassen. Iemand die op voorhand zegt niet van zoete wijn of chocolade te houden en toch een WOW beleving kunnen geven door smaken te combineren. Dat geeft mij dan weer een goed gevoel. 
Vanaf dinsdag 2 april bied ik via de VVV weer wekelijks -iedere dinsdag- de workshop 'Wijn op het Oog' aan bij Kleur aan Zee op de Langestreek. Vind je het leuk om meer te weten te komen over wijn of ben je gewoon een liefhebber? Ik neem je graag mee in mijn passie.”