Balgexpres, een icoon op het eiland

Op 15 juli 2013 stond ik met een backpack vol kleding en een oude Suzuki Alto bij de veerhaven Lauwersoog. De volgende dag werd ik verwacht op de Inspecteur Boelensschool, want daar zou ik beginnen als leraar Nederlands. In een opwelling had ik een sollicitatiebrief geschreven en die brief zou een keten van gebeurtenissen in gang zetten… 

Ik ging vol goede moed aan de slag en leerde gaandeweg het eiland en de mensen kennen. Naast mijn baan in het onderwijs, ging ik ook aan de slag bij het Bezoekerscentrum. Hier leerde ik de natuur en de toeristische waarde van Schiermonnikoog beter begrijpen.

Toen er en keer wat vrienden op visite kwamen gingen we een ritje maken met de Eilander Balgexpres. Ik zei nog voor de grap tegen één van hen: ‘als ik ooit met dat ding mag rijden, dan ga ik hier nooit meer weg!’ 

Ondertussen leerde ik Nolene kennen in, hoe kan het ook anders, de Toxbar. Niet veel later gingen we samenwonen en dat doen we anno nu nog steeds, met onze honden Toby en Lizzy. Ook hebben we drie paarden. Nolene is geboren en getogen op Schiermonnikoog en het is vooral aan haar te danken dat ik zo enorm mijn draai op het eiland gevonden heb.

In  2017 kreeg Sieger Hellinga, sinds 1970 chauffeur van de Eilander Balgexpres, een blessure en daardoor kon hij een tijd niet rijden. Tijdens onze zondagse vette hap sprak zijn vrouw Hermien mij aan en zei: ‘Je moet maar even bij Sieger langs, want die wil je wat vragen.’ Dus na de kroketten ben ik langsgegaan en hij vroeg me of ik bij hem het vak (want dat is het) van balgexpreschauffeur wilde leren. Zonder nadenken zei ik ja, en ook dit zette een reeks van gebeurtenissen in gang…

Ik wist natuurlijk al dat we op een prachtige plek wonen, omgeven door zand en water, gevormd door weer en wind, afhankelijk van het getij. Maar op de Balgexpres krijg je het allemaal veel directer mee, het is haast onmogelijk te beschrijven hoe mooi het samenspel van wind, zand en water kan zijn. Sieger heeft mij geleerd het strand te lezen en in je voordeel te gebruiken wanneer je er met gasten overheen rijdt. Het waren gezellige en leerzame uurtjes voorin de trekker. Gaandeweg werd ik steeds meer losgelaten en in het seizoen van 2018 kreeg ik mijn eerste eigen ritten. Zo kon ik een eigen stijl ontwikkelen en er mijn eigen draai aan geven. 

Het geeft een machtig gevoel om met een grote machine over het strand te manoeuvreren. Je bent te gast tussen hoog en laag water en je maakt de mensen enthousiast over de mooiste plek van Nederland: de Eilander Balg. En je werkt met de elementen. Niet alleen met lekker weer, maar ook met storm en regen, mist of snel opkomend water. Je ziet het strand veranderen, je moet onder alle omstandigheden een veilige rit neer kunnen zetten. 

De spannendste rit is wel toen met springtij en NW 8. Na anderhalf uur bereikte ik de Balg, waar nog net een droog plekje te vinden was. De hele zaak onder de modder, maar wel een bus vol vrolijke mensen. 

Verder ben je gastheer, gids, oppas, sterkeverhalenverteller, avonturier, chauffeur, vogelredder, zeehondspotter, schelpenduider, barnsteenvinder en verhalenverzamelaar. Je kan er een boek over schrijven, maar ik kan u er natuurlijk van alles over vertellen tijdens een rit met de Balgexpres.

In 2022 kwam de zaak te koop. Daarover heb ik niet lang getwijfeld: als er iemand de handel moesten overnemen, zijn Nolene en ik het wel. En zo geschiedde. Vanaf seizoen 2023 verzorgen wij de ritten naar de Eilander Balg voor u. We zien u en uw gezelschap graag bij ons op de Eilander Balgexpres, we gaan dagelijks nieuwe avonturen tegemoet op het mooiste strand van Nederland.

Kijkt u eens op onze website of vraag meer info aan de vriendelijke mensen van Informatiecentrum Het Baken.

Rutger van Halm
Nolene Kremer