Folkert Abma, Eilander & natuurkenner

"Elke dag ben ik dankbaar om hier te mogen wonen. Op Schiermonnikoog gebeurt er zoveel interessants in de natuur en het is mijn passie om dat aan andere mensen te laten zien. Achtergrondinformatie brengt ogenschijnlijk betekenisloze dingen tot leven en beter waarnemen helpt je meer ontdekken in je eigen omgeving."

In 1973 werd ik geboren op Schiermonnikoog en al mijn hele leven woon en werk ik hier graag. Sinds mijn vroege jeugd trekt de natuur mij en nog steeds ben ik het liefst buiten. Het eiland is heel afwisselend en iedere dag weer anders. De levenskracht van planten en dieren is hier tastbaar aanwezig en veel dingen die je hier vindt illustreren wat er in theorieboeken staat.

Mijn grote passie is om andere mensen meer te vertellen over die bijzondere dingen in de natuur. Dat kan voor een deel in mijn functie als medewerker bij Natuurmonumenten (voorheen in het bezoekerscentrum van het Nationaal Park) maar vooral met de buiten-activiteiten die ik verzorg via De Witte Haas, de onderneming van mijn vrouw Marjolein.

Met De Witte Haas geef ik sinds 2019 met veel plezier kleinschalige workshops buitenfotografie. Hiermee kon ik al heel wat mensen helpen om bewuster de natuur waar te nemen en om creatiever met de camera te worden. Onze klanten waarderen de persoonlijke aandacht. Ik probeer rekening te houden met de wensen van iedere deelnemer afzonderlijk en Marjolein neemt graag de tijd om praktische vragen te beantwoorden. We vormen een goed team zo.

Vanaf 2023 zullen we onze activiteiten uitbreiden met natuurwandelingen, dagtochten naar de oostkant van het eiland, zeebodemwandelingen, planten determineren en kornet-vissen voor gezinnen op het strand. Met al deze activiteiten willen we een unieke ervaring bieden in de natuur van Schiermonnikoog en aandacht besteden aan de kwetsbaarheid van de omgeving. Wanneer achtergrondinformatie gewenst is ga ik daar graag op in want met wat inside information leer je het eiland beter kennen.

Het gidsen door de natuur geeft me veel voldoening en bij het fotograferen vind ik rust door te focussen. Ik schilder ook graag met olieverf. Het landschap is zó overweldigend mooi dat ik steeds manieren blijf zoeken om die schoonheid vast te leggen. In mijn schilderijen zijn het voornamelijk de zee en de wolken die mij inspireren met hun altijd wisselende kleuren en vormen. Na een wandeling of fietstocht maak ik schetsen in olieverf of olieverfschilderijen op doek. Die verkoop ik dan 's zomers op de Strúnmarkt en online via de webwinkel van De Witte Haas.

Ik nodig je uit om contact met ons op te nemen via dewittehaas.nl en misschien ontmoeten we elkaar op het eiland.

Opgemaakt: oktober 2022