Foppe Schut, Fotograaf, jutter en meer…

Foppe Schut, Fotograaf, jutter en meer…

Pas toen ik in de negentiger jaren begon te werken voor reclamebureaus en magazines in de Randstad, kwam langzaam het besef dat ik op een heel bijzondere plek ben geboren en getogen. Klanten reageerden altijd vol verbazing en met een zekere mate van jaloezie als ik over mijn Eilander roots vertelde.

Als kind, opgroeiend op Schiermonnikoog, was het verzamelen van objectjes in de natuur een vanzelfsprekendheid voor mij. Struinend langs het strand, door de duinen en op het wad, raapte ik schelpjes, stokjes, vogelveren of de schedel van een konijn.  Jutten is het vinden van iets waarnaar je niet op zoek bent, want het is mijn diepste intentie verwonderd te zijn en te blijven over de dingen die ik tegenkom. Vanuit de jutgedachte heb ik in de afgelopen 23 jaren die ik werkzaam ben als fotograaf ontelbare situaties en mensen vastgelegd. Gejutte fotomomenten noem ik dat.

Door de jaren heen heb ik me als fotograaf bewogen in de verschillende disciplines van het vak. Steeds gestuurd door de vraag of ik me kon blijven verwonderen. Zo heb ik voor interieur bladen gewerkt, reisreportages gemaakt en zeer diverse reclamecampagnes geschoten voor een keur aan klanten.Tussendoor opende ik een tijdelijke pop-up-fotogalerie aan de Badweg in een voormalig winkelpand.

Sinds 2012 houd ik mij intensief bezig met het portretteren van ‘klassieke-musici’ en hun concerten. Ooit ben ik begonnen als vrijwilliger van het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en nu ben ik met mijn camera op reis langs talloze talenten in de klassieke muziek, concertzalen en festivals in binnen- en buitenland.  Deze reis brengt mij in contact met mensen die, net als ik, gepassioneerd en gedreven hun vak uitoefenen. Het is een prettige samenwerking.

Voor mij is het heerlijk hierin te bewegen, op zoek naar ontmoetingen met mensen en mijn doel in deze ontmoetingen, is dat ieder mens dat ik vastleg in het uitoefenen van zijn passie, zich laat zien in zijn levensvreugde en zijn toewijding. Hoe mensen dat doen, is altijd anders en laat zich steeds weer vinden in de verwondering van de fotograaf en de jutter. Breder gezien geldt dat ook voor het vastleggen van festivals en concerten. En ondertussen blijft het eilander hart gestaag kloppen en heb ik mijn juttersblik steeds op scherp.

Naast fotograferen geef ik ansichtkaarten uit, maak ik landschapsfotografie voor aan de muur, bouw ik verlichtingsobjecten van gejutte stokken, ontwerp ik websites en maak ik videokunst voor diverse projecten. De vertrouwde huwelijksreportage hoort ook tot de mogelijkheden. Tot slot verhuur ik mijn sfeervolle vakantiehuisje ‘Aanwas’ aan de rand van het oude dorp dat ik zelf heb gestyled.

Waar ik heen ga op mijn reis? Foppe Schut fotograafHopelijk naar plekken waar iets te vinden is, een object, mensen, karaktervolle ontmoetingen. De fotografie heeft de afgelopen jaren een interessante ontwikkeling doorgemaakt. Van analoog naar digitaal. Mijn moeder stuurt mij tegenwoordig met haar telefoon een foto van prachtig bloeiende lavendel in haar eilander tuin. Fotografie is gemeengoed geworden, Schitterend. Wat er in essentie echter niet is veranderd, is de vraag naar fotografie waarin vakmanschap een vereiste is.

Vanuit het hart en met veel passie wil ik nog jaren fotograferen en over mijn wonderschone eiland zwerven. Wie weet tot binnenkort in een contactvolle ontmoeting.

Aanwas Fotograaf Foppe