Gerrit Vlasma, vormgever van Schiermonnikoog

Gerrit vertelt:
“Jij bent vast een van Vlasma!" "Dat zie je gelijk” Iets wat ik bijna dagelijks te horen kreeg als kind opgroeiend op het eiland. Logisch natuurlijk als iedereen je familie al kent. “Maar ga je dan ook het bedrijf van je ouders overnemen?” Nee sorry, ik had iets anders in gedachten.

Opgroeien op dit speciale eiland vond ik fantastisch. Geen plek in het bos waar we geen hut hadden gebouwd, al je vrienden op een steenworp afstand en altijd wel iets leuks te beleven. Uiteraard heb ik hier de nodige baantjes gehad. Toen ik 11 was, begon ik bij de Brakzand. Eerst dagelijks als papierprikker, maar later ook in de keuken. Toen ik oud genoeg was om mijn scooterrijbewijs te halen, begon ik met het bezorgen van pizza’s en maaltijden bij de Vrouwe Jakoba. Een gevaarte op de weg, de Piaggio reed dan ook vaker op 2 wielen dan op 3. Maar je moet er wat voor over hebben om het eten warm op tafel te zetten. Later nog bij de Marlijn in de keuken, bij Paal 3 op het strand en bij de Tox Bar of De4dames achter de bar. Veel in de horeca te vinden, maar ik was nog niet overtuigd dat mijn toekomst hier zou liggen.

Daarom ben ik na de middelbare school naar Groningen gegaan om MBO Mediavormgeving te gaan studeren. Een opleiding waar ik kwam voor gamedesign maar bleef voor de grafische vormgeving. Hier kon ik veel van mijn creativiteit kwijt. Zodoende ben ik hiermee verdergegaan en doorgestroomd naar HBO Communication & Multimediadesign op het NHL in Leeuwarden. Een plek waar ik die creativiteit leerde te sturen in conceptueel sterkere en iteratief betere producten. Uiteindelijk studeerde ik af in de richting Brand & Identity Design, het ontwerpen van logo’s en alles wat daar verder bij komt kijken. 

Na mijn studie ben ik weer teruggekomen op het eiland, maar wist ik nog niet zo goed wat ik wou. Dus wat doe je dan? Juist, je gaat zo ver mogelijk weg! Een paar maanden in Japan, een paar in Kaapstad en Thailand, met als laatste een half jaartje vertoeven op Curaçao. Al deze tijd met mijn laptop in mijn backpack. Tijdens het reizen raakte men een beetje bekend met wat ik deed en kreeg ik wat ontwerp-klussen op het eiland. Zo heb ik voor Wad Anderz het logo en verschillende uitingen mogen maken, voor Us Eilaun het logo en de bussen ontworpen, het logo van de Eilander Balgexpres mogen vernieuwen en Reactief mogen voorzien van een nieuwe visuele stijl. Daarnaast genoeg flyers, folders, vlaggen en menukaarten voor de eilander bedrijven. Een van de leukste dingen om te doen was uiteraard het Dorpsduel. 

Momenteel ben ik samen met Joke van de VVV bezig om weer een nieuwe versie van De Moeilijke Monnik te maken. Een puzzel met 40 cryptisch omschreven woorden, namen of beroepen die allemaal iets te maken hebben met het eiland en 125 jaar VVV.