kampvuur op het strand

Laura van der Zee, jongere op Schiermonnikoog

Laura-vander-Zee'Mijn leven op Schiermonnikoog: een geweldige achtbaan. Het begon voor mij allemaal op de Gasaustraat, een heerlijke plek om te wonen want je hebt de school voor je deur. Mijn basisschoolperiode begon op de OBS Martha Karst. Acht prachtige jaren vol met musicals, schoolreisjes, leuke uitjes, dé pauzes en natuurlijk school zelf. Toen ik mijn basisschoolcarrière eindigde woonde ik al in mijn derde huis op Schiermonnikoog, dit zou de straat zijn waar ik over tien jaar nog steeds zou wonen.

In 2008 begon de middelbareschooltijd, op de Inspecteur Boelensschool. Een super mooie tijd. Wat ik mij misschien nog wel het meest herinner van die vier jaren, is de kattenkwaad die we uithaalden. Op school en natuurlijk in onze vrije tijd. We hadden altijd een vast clubje waarmee we denk ik vier jaar lang op dezelfde tijd en dezelfde plek afspraken, (acht uur p.p.) Van hutten bouwen tot deurtje bellen en van dennenappels gooien tegen de ramen tot erwtenschieten. In de weekenden naar de Kittiwake en soms stiekem ’s avonds naar de duinen om daar een vuurtje te stoken. Maar dan komt toch echt de tijd dat je daar te oud voor wordt, het niet meer cool is en jongens stom zijn.

Na vier jaar mavo op de Inspecteur Boelensschool ging ik havo volgen in Dokkum. Twee jaar lang, elke dag met de eerste boot, door in het busje en daarna weer terug. Lange dagen waren dat, maar je wilt toch het liefst thuis zijn, dus even doorbijten. Als ik er nu aan terugdenk zijn die twee jaar voorbij gevlogen. Ik had de mazzel dat ik met al mijn vriendinnen naar de havo ging, dan gaat de tijd toch wat sneller. Als we een zware schoolweek hadden gehad, gingen we met z’n allen in het weekend naar De Tox Bar (nog steeds), voetjes van de vloer en de heupjes los. In 2014 zijn we allemaal geslaagd voor ons havo-diploma en kon het ‘echte vrije’ leven beginnen, in Groningen aan de studie.

Ik ben erg blij dat ik op Schiermonnikoog ben opgegroeid, want ik heb een fantastische jeugd gehad. Ook heb ik al mijn vriendinnen vanaf de basisschool nog en zijn we gelukkig nog steeds een hecht groepje. Basisschool, mavo, havo en nu dus een HBO-studie. In het weekend heerlijk thuis op Schiermonnikoog, maar doordeweeks slaan we de vleugeltjes weer uit en verlaten we het liefdevolle nest.'