Wandelmaand op Schiermonnikoog

Marja Been over de Wandelmaand

Marja zit al jaren in de organisatie van de Wandelmaand. Zij vindt het belangrijk om zich als jongere in te zetten voor Schiermonnikoog. Ze vertelt graag wat haar drijft: 

"De November Wandelmaand. Dit jaar wordt het voor de zevende keer georganiseerd. Graag neem ik u mee op een kijkje achter de schermen van de November Wandelmaand.

Totstandkoming November Wandelmaand 
De Wandelmaand is ontstaan vanuit een initiatief van een aantal eilanders om Schiermonnikoog niet alleen in het seizoen (april tot oktober) aantrekkelijk te maken voor de toerist maar, om ook in de ‘stille’ maanden een aanbod te hebben voor de bezoekers van ons eiland. Onder de noemer ‘Met het oog op SchiermonnikOOG’ werd er tijdens verschillende avonden gebrainstormd over hoe men destijds Schiermonnikoog ‘seizoensbreder’ kon maken. Er ontstonden een viertal initiatieven waarvan de November Wandelmaand er één was. Het idee erachter was dat ons eiland veel bezocht wordt door mensen die graag wandelen en van onze rijke natuur komen genieten.  
In de weekenden van november werden een aantal wandelingen georganiseerd rond verschillende thema’s. De November Wandelmaand was geboren. In 2012 was de eerste mini-editie. Mini want het begon klein, heel klein. U moet zich voorstellen, de kaartjes voor de verschillende wandelingen werden in een Word bestandje op een privécomputer gemaakt en uitgeprint op een huis- tuin- en keuken printer. Er kwam veel bij kijken. De wandelingen moesten bedacht en georganiseerd worden, de bezoekers moesten te woord gestaan worden (zowel mondeling als via de email), de kaartjes gemaakt, subsidies moesten aangevraagd worden etc. Dit alles gebeurde in het eerste jaar door één persoon. Na dit jaar bleek dat de organisatie niet te doen was voor één persoon en er hulptroepen ingeschakeld moesten worden. Er werd een oproepje geplaatst in De Dorpsbode en er melden zich een aantal mensen aan.  
 
Mijn drive 
Dat oproepje kreeg ook ik onder ogen en ik heb zonder lang na te denken gereageerd. Wandelen is iets wat ik heel graag doe. Ik vind niets fijner dan na een dag te hebben gewerkt mijn hoofd leeg te maken tijdens een wandeling over ons prachtige eiland. Ook op mijn vrije dagen geniet ik graag van de natuur, de vaak prachtige luchten en heerlijke geuren. Hoe mooi is het dan dat je wandelingen kunt organiseren waar anderen ook van kunnen genieten. Ik gun een ieder het gevoel wat het mij geeft wanneer ik door het bos loop, de wind door mijn haren voel en de dennengeur mijn neus bereikt. Dat wil ik niemand onthouden. Daarnaast vind ik het belangrijk om me in te zetten voor 'het orgaan' Schiermonnikoog. Wij jongeren, daar schaar ik mezelf voor het gemak nog maar even onder, hebben de toekomst van het eiland in handen en dus zie ik het als mijn taak om me hard te maken voor deze toekomst. 
 
Organisatie 
De Wandelmaand begon zoals gezegd klein, maar heeft zich in de loop der jaren flink ontwikkeld. Het is mooi om te zien dat we elk jaar groeien. Waar we in 2015 445 kaartjes verkochten waren dat er in 2018 967! We zijn erg blij met deze ruime verdubbeling.  
Zo’n prachtig evenement als de Wandelmaand draait vrijwel volledig op vrijwilligers. De organisatie ligt in handen van een groepje eilanders die de werkgroep vormen. In die werkgroep zijn alle thema's binnen de Wandelmaand, namelijk natuur, cultuur, culinair en zelf op pad, vertegenwoordigd. Binnen deze thema's organiseren zij de verschillende wandelingen.
Natuurmonumenten en het Bezoekerscentrum zijn twee partners van de Wandelmaand. Het team van gidsen voor de natuurwandelingen bestaat uit medewerkers van Natuurmonumenten en het Bezoekerscentrum. Voor de overige wandelingen vervullen eilanders de rol van gids.  
De VVV heeft een ondersteunende rol voor wat betreft de verkoop en marketing. Die 967 kaartjes worden gelukkig niet meer in Word gemaakt, maar in een professioneel programma door ‘de dames van de VVV’. 
 
Verbinding 
Naast dat het een prachtig evenement is, zorgt de Wandelmaand ook voor verbinding. De menu’s behorend bij de culinaire routes worden nauwkeurig op elkaar afgestemd tijdens een aantal bijeenkomsten tussen de deelnemende etablissementen die Schiermonnikoog rijk is. Tijdens die bijeenkomsten krijgen de horecaondernemers een kijkje in elkaars keuken.
En stelt u zich eens voor, een vrouw (95 jaar), deelt haar prachtige en ook verdrietige verhalen over haar tijd in het verzet aan een kamer vol mensen die aan haar lippen hangen. En dat in haar eigen woonkamer. Wie zou er het meeste genoten hebben?  
 
Wij zien de November Wandelmaand als een ware aanvulling voor Schiermonnikoog en hopen dit jaar ook u te mogen verwelkomen! Voor het programma verwijs ik u graag naar de website. U bent waarschijnlijk net terug van vakantie, een mooi moment om alvast uw uitje naar Schiermonnikoog in november te organiseren.  
Bestel uw tickets online! Zie ik u in november? Veel wandelplezier gewenst!