Monique Talsma, trouwambtenaar Schiermonnikoog

Monique Talsma, trouwambtenaar Schiermonnikoog

'Als ik later groot ben dan word ik… Tja wat wil je worden als je groot bent? Als kind kun je waarschijnlijk niet bedenken dat je ook Babs kunt worden. Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Oftewel: een trouwambtenaar. En dat in de eilandgemeente waar je bent geboren en getogen, Schiermonnikoog!

Toen in 2003 de advertentie in de Dorpsbode (ons plaatselijke krantje) voor deze functie stond, heb ik geen moment getwijfeld. “Ja, ik wil” was het enige juiste antwoord. Nu vele jaren en voltrokken huwelijken verder vind ik het nog steeds een eer om trouwambtenaar te mogen zijn. Aanwezig zijn bij een intiem moment, dat is een voorrecht. Dat ik deze functie kan combineren met mijn werk als Online Marketeer bij de VVV en mijn werk als VakantieXpert (mobiel reisbureau) is heel erg fijn.

Trouwen op ‘Us Lytje Pole’ is heel bijzonder, want huwelijken mogen overal op het eiland voltrokken worden. Als je met een gezelschap bij Paal 5 staat of op de Balg voelt dat heel speciaal. Dat je soms zaken kunt combineren (ik werkte toen in het hotel), blijkt uit een huwelijk dat voltrokken is in de zomer van 2011. Nou ja, zomer?! Midden in juli regende en waaide het alleen maar. Het huwelijk, gepland bij de Bank van Banck, viel bijna letterlijk in het water. ’s Morgens werd het idee opgevat om het huwelijk te voltrekken in het restaurant van hotel Graaf Bernstorff. De eetzaal werd een sfeervolle trouwzaal, dus stond ik daar als ambtenaar op bekend terrein. Het werd een feestje!

En wat was ik zenuwachtig toen ik mijn vriendin Ilse met haar Rob mocht trouwen. Je kunt beter voor een zaal onbekenden staan dan voor bekenden. Alhoewel… 2013 en 2016 werden voor mij bijzondere jaren, want hoe vaak trouw je een BN’er? Thomas Acda gaf zijn ja-woord aan zijn vrouw Esmé in 2013 en in 2016 gaf Claudia de Breij haar ja-woord aan haar vrouw Jessica. En ik? Ik was hun babs. Wat een bijzondere dagen! Dat ben ik dus geworden toen ik groot werd. Reisagent, online marketeer bij de VVV (sinds 2017) en… BABS. En dat alles op ons mooie eilandje.'