10 tips om het eiland van een andere kant te bekijken

Schiermonnikoog kent kilometers aan (schelpen)paden, die je langs de mooiste en meest herkenbare plekjes voeren. Het Bospad, het Johannes de Jongpad, het Scheepstrapad en wat te denken van het Jacobspad? Maar Schiermonnikoog is veel meer dan de gebaande paden…

Speciaal voor u hebben we eilanders gevraagd naar hun favoriete plekken op het eiland, die allemaal te voet te vinden zijn. Welke bekende én juist minder bekende highlights mogen niet ontbreken aan uw wandeling over ons mooie Schiermonnikoog? De eilanders delen graag hun mooiste plekje!

Tip 1 komt van Tia Groendijk (senior medewerker VVV)
“Het bankje aan het Minne Onnespad. Op een prachtplek staat een bankje vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het wad en de Friese kust en aan de andere kant de Westerplas, de duinen en het dorp. Bij hoogwater de boten zien die op weg zijn naar de jachthaven en aan de andere kant de paarden die daar staan te grazen in een prachtig natuurgebied.”

Tip 2 en 3 komen van Marijke Bouman (eilandbewoner)
“Er zijn vele mooie, rustige plekjes op het eiland. Wandel bijvoorbeeld vanaf de ‘Marlijn’ naar het Waterstaatpad en loop dan richting paal 10. Of fiets naar de Kobbeduinen richting het Baken. Daarna over het Kwelderpad richting de dijk. Vervolg de tocht langs de dijk richting de Bank van Banck en ga vooral over het Minne Onnespad om de Westerplas heen waar de natuur prachtig is. Vervolg je weg richting de rode vuurtoren. Langs de hele route vind je allemaal mooie natuurrijke plekjes.”

Maar mijn mooiste plekje waar ik het liefst een poosje vertoef is toch wel tussen paal 3 en paal 5. Daar waar activiteit is en waar jongeren en ouderen zich kunnen vermaken. Hier wordt o.a. gekitesurft, gevliegerd en je kunt er blokarten. Veel reuring maar ook vind je er een rustig plekje om te zwemmen in zee en daarna te luieren op het strand. Vanaf daar zou je kunnen wandelen naar de Balg, het oostelijke puntje van het eiland maar dan ben je wel een paar uur onderweg. Aan het einde van de dag naar het ‘Paviljoen’ om vanaf het terras de zon in zee zien zakken. Genieten dus…”

Martin Hagen (agrariër en bestuurslid VVV) deelt Tip 4 
"Ik ben opgegroeid in polder van Schiermonnikoog en mag daar nog steeds elke dag boer zijn. Met name in het voorjaar en de zomer is het voor mij genieten in de polder. De koeien staan grazend in de wei en liggen daarna heerlijk rustig te herkauwen. Op het moment dat het weer tijd is om ze te melken worden ze opgehaald. De weidevogels vliegen dan in grote getalen om je heen. Elk voorjaar komen er honderden weidevogels naar het eiland om in de polder een nest te bouwen en jonge vogels groot te brengen. Er zijn nog maar weinig gebieden in Nederland waar zoveel weidevogels broeden.

Door de opvang van de vele brand- en rotganzen wordt op het eiland pas laat in de lente gemaaid, maar als het zover is, dan geniet ik van de heerlijke geur van net gemaaid gras. Op de akker daarnaast komt de maïs net op.

Gezamenlijk met de collega’s loopt ons jongvee op de kwelder. Elke drie weken worden alle dieren verzameld, gecontroleerd en eventueel naar huis gehaald. Lopend over de kwelder achter de dieren aan, bij de opkomende zon is een uniek moment van rust.

De dynamiek in de polder is prachtig om te beleven. Ik zou iedereen dan ook van harte willen aanraden om eens een rondje langs de dijk en polder te maken en te kijken en luisteren naar wat er allemaal gebeurt. Neem ook eens een kijkje op één van de boerenbedrijven. Neem de tijd en geniet van ook dit prachtige deel van het eiland.”

Tip 5 komt van Thijs de Boer (eilandgids, eigenaar Schelpenmuseum Paal 14)
“Heel lang geleden (1953) ben ik geboren op dit mooie eiland. Al vroeg begon het strand mij te trekken. Vooral met noordenwind en na een storm ging ik met vrienden naar het strand om te jutten. Nog steeds vind ik het strand het mooiste deel van Schiermonnikoog. Het is nooit hetzelfde en er is altijd veel te vinden.

De allermooiste plek is voor mij de Balg, de verste oostpunt van het eiland. Hier hebben zand, wind en water vrij spel en spoelt vaak veel aan. Wulken (grote slakkenhuizen) zijn hier volop te vinden. Ook is de Balg de beste vindplaats in ons land van de noordkromp. Het weekdier dat in deze schelp leeft wordt het oudst van alle dieren ter wereld: maar liefst ruim 500 jaar! 

Tijdens mijn middelbare schooltijd op het eiland liep ik regelmatig met enkele vrienden vanaf het einde van de Prins Bernhardweg (waar nu de Marlijn is) naar de Balg. Het puntje van de Balg lag toen ter hoogte van paal 16. Nu moet je ruim 4 kilometer verder!

Om op de Balg te komen, heb ik een oude fiets met achterop een kistje. Daaraan hangen enkele touwen, om eventueel grotere stukken - zoals scheepshout van oude vergane schepen - mee te kunnen nemen. Of een mooie nieuwe plank die aanspoelt.

Ik ga het liefst van huis als het nog schemerig is. Met een beetje geluk zie je dan namelijk de zon boven zee opkomen, altijd een indrukwekkend gezicht. Ik heb dan ook meer foto’s van zonsopkomsten, dan van zonsondergangen. Tijdens laagwater is er prima op het strand te fietsen.

Wanneer je ’s morgens vroeg in je eentje op dat uitgestrekte strand fietst, kom je af en toe een slaperige zeehond tegen, die die nacht op het strand is gaan liggen. Sommige gaan al snel, als ze mij in zicht hebben, al hobbelend naar zee. Maar er zijn er ook die helemaal geen haast hebben en even knipogen naar me. Onderweg kijk ik natuurlijk goed uit naar allerlei zaken die aangespoeld zijn. Met oostenwind spoelt er barnsteen aan, miljoenen jaren oude versteende hars, waar je prachtige sieraden van kunt maken. Botten van dieren uit de ijstijd (o.a. van mammoet, rendier en steppenwisent). Eieren van roggen en de hondshaai. En… flessen met soms een brief!

Op een gegeven moment pasten al deze vondsten natuurlijk niet meer in ons huis en hebben we in onze tuin Schelpenmuseum Paal 14 gebouwd. Hier zijn niet alleen de vondsten van het eiland te zien, maar ook van stranden in de rest van de wereld (ook allemaal door ons gezin verzameld). Omdat het toegangskaartje de gehele vakantie geldig is, komen veel mensen met hun vondsten regelmatig naar het museum. Omdat ze na zo’n bezoek veel beter weten waar ze naar moeten zoeken, vinden ze de leukste dingen.

Een greep uit de bijzondere zaken die ik in de loop der jaren op het strand ben tegengekomen: een stukje mensenschedel (dat na onderzoek zo’n 500 jaar oud bleek te zijn), winterjassen bestemd voor Rusland, Dacron zeildoek op rol (met drie man amper te tillen), een deel van de schedel van een potvis, een badeendje van een badeendjesrace uit Engeland, delen van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog.”

Een bonustip van Thijs
“Zin om ook te gaan jutten? Bij de VVV Schiermonnikoog kunt u het hele jaar door een jutterstocht boeken!”

Monique Talsma (VVV-medewerker, BABS en reisagente) deelt Tip 6 en 7:
“Eilanders noemen het pad langs Vredenhof de Oude Reddingsweg. Deze loopt van manege Florida helemaal naar het strand. Allereerst stilstaan bij Vredenhof is een must. Een bijzondere begraafplaats met vooral jonge slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Canadezen en Duitsers liggen hier vredig naast elkaar. De 4 Mei-herdenking op Schiermonnikoog vindt hier dan ook jaarlijks plaats. 

Eenmaal door het klaphekje achter de fietsenstalling, zie je een loopspoor van de Sayaguesa's. Deze Spaanse beauty's kun je tegenkomen tijdens de wandeling. Het wandelpad loopt helemaal door tot aan het strand. Aan het einde kun je de afslag nemen naar het Waterstaatpad, waar Marijke het bij tip 2 over had.” 

Onderstaande tips zijn afkomstig vanuit de VVV

Tip 8:
“Halverwege het schelpenpaadje langs de Berkenplas staan grote hangmatten. Loop daarlangs en dan is daar een verrassend gedeelte van speelbos OERRR. Durft u het aan om over de boomstronk te lopen zonder een nat pak te halen?”

Tip 9
“Loop eens door de Kooiduinen. Voorbij boerderij de Kooiplaats kun je via een hoge rug naar de kwelders. Sla voor de hoge rug rechtsaf en loop het gras/mospad af en kom uit bij het veerooster op de dijk. Een prachtig ‘laantje’ waar maar weinig mensen komen. Deze tip kunt u goed combineren met de tip die Martin Hagen eerder eerder gaf. 

Tip 10
Ga in het Tweede Dennenbos eens van de gebaande paden en neem een werkpad of ruiterpad. Kijk ook eens omhoog en zie de blauwe lucht door de enorme boomtoppen, stop af en toe en luister naar de Specht. 

 

Wandelen met je trouwe viervoeter?

Neem je hond mee tijdens deze wandelingen. Lees deze informatie!