CULTUUR OP SCHIERMONNIKOOG, NET IETS ANDERS 

Wim vertelt:
 
"Cabaret, musicals, concerten, festivals, wat vroeger een kerkgebouw was is nu het hart van cultureel Schiermonnikoog. Na het sluiten van de Gereformeerde kerk aan de Langestreek greep een groep vrijwilligers de kans om het gebouw met een prachtige akoestiek om te toveren tot een cultureel centrum die destijds met de naam Cultureel Ontmoetingscentrum Schiermonnikoog werd gedoopt.

Al jaren is De Stag het podium voor het Kamermuziekfestival, wat inmiddels bekend staat als het Schiermonnikoog Festival. Honderden bekende en minder bekende musici vanuit de hele wereld hebben het podium van De Stag mogen betreden om hun talenten met een groot publiek te delen. Bekende cabaretiers als Youp van ’t Hek en Paul de Leeuw hebben voor de nodig lachsalvo’s gezorgd. In de afgelopen jaren is De Stag uitgebreid en verbouwd en met een onlangs gewijzigde doelstelling klaar voor een nieuwe fase. Deze nieuwe fase start in september 2023, een eigen theaterprogrammering met bekende en minder bekende (aanstormende) artiesten die voor het nodige vermaak moeten zorgen voor onze eilanders en gasten.  

Ik ben in 1966 geboren in Haren en opgegroeid in een keurig Gereformeerd gezin waardoor mijn liefde voor het orgel al snel ontstond. Volledig gefascineerd door de grootte en klankmogelijkheden van dit instrument ging ik als 6-jarig jongetje voor het eerst op les. Op 9-jarige leeftijd kreeg ik mijn eerste “contract” als organist van de Doopsgezinde kerk in Haren. Daarna volgde vele posities als organist in Haren, Noordlaren, Glimmen, Groningen en Ulrum. Tegenwoordig nog actief als organist van de Got Tjark op Schiermonnikoog en de Nicolaikerk in Appingedam en als dirigent van het eilander Vocaal Ensemble Steeuwsaun en het Vocalo Ensemble uit Zoutkamp

Na mijn middelbare schoolopleiding en opleiding orgel piano ben ik aan het werk gegaan als administrateur bij een bedrijf die actief was in de agrarische sector. Al gauw kwam ik erachter dat ik daar mijn creativiteit niet kwijt kon. Toen de mogelijkheid ontstond om bij een tv-producent te gaan werken, ook al moest ik daarvoor elke dag naar Hilversum, hoefde ik niet lang na te denken en maakte mijn overstap. Na bijna 10 jaar actief te zijn geweest in de tv-wereld heb ik uiteindelijk de keuze gemaakt om als ondernemer in de audiovisuele branche te gaan werken. Daar beleef ik tot op de dag van vandaag nog elke dag veel plezier aan.  

Mij wordt vaak gevraagd “Hoe ben je nu op het Eiland terecht gekomen”? Mannenensemble Duo Decime uit Ulrum, waar ik destijds dirigent van was, deed mee aan het door het OMF georganiseerde Koren- & Korpsenfestival. In de zaal zat een afvaardiging van eilander Vocaal Ensemble Steeuwsaun die op zoek waren naar een nieuwe dirigent. Een week na het Koren- & Korpsen Festival kreeg ik een uitnodiging om naar Schiermonnikoog te komen voor een proefdirectie op een zaterdagmiddag. Om een lang verhaal kort te maken werd ik unaniem gekozen tot de nieuwe dirigent met uitzondering van één vrouwelijk lid die nu mijn vrouw is. 

Als inmiddels zelfstandig ondernemer in de audiovisuele branche kwam ik steeds meer in aanraking met theaters en theatervoorstellingen en musicals. Zeker in de Coronaperiode heb ik vele uren in de theaters doorgebracht om op een alternatieve manier voorstellingen en bijeenkomsten bij de mensen thuis te brengen. Het theater heeft iets fascinerends en als inmiddels programmeur van Stichting Cultureel Ontmoetingscentrum Schiermonnikoog voelde ik het aan mijzelf en de bewoners en gasten verplicht om de mogelijkheden te bekijken om een programmering van verschillende voorstellingen uit proberen in ons mooie theater. Vanaf zaterdag 9 september 2023 is het dan eindelijk zover en gaat ons eerste theaterseizoen van start!"