vogels op Schiermonnikoog

Vogels op Schiermonnikoog

De natuur van het Nationaal Park Schiermonnikoog is zeer bijzonder. Door de grote verscheidenheid aan landschappen komen op Schiermonnikoog veel verschillende dieren en planten voor. 

Vogelparadijs

Er trekken gedurende het jaar meer dan 300 soorten broed-, wad- en trekvogels naar Schiermonnikoog. Tijdens het broedseizoen nemen kolonies van duizenden zilver- en mantelmeeuwen de kwelder over. En ook lepelaars, visdieven, velduilen en bruine kiekendieven brengen op de rustige Oosterkwelder hun jongen groot. De duinen van Schiermonnikoog zijn populair bij allerlei soorten zangvogels.

Tot de wadvogels behoren vooral de kanoet, rosse grutto, zilverplevier en groenpootruiter, die in de zomer een tussenstop maken tijdens hun lange reis naar Afrika. In de herfst en winter doen onder meer de koperwiek, kramsvogel, pestvogel, smelleken, slechtvalk en grote groepen rot- en brandganzen Schiermonnikoog als trekvogel aan.

Vogelbescherming Nederland heeft een app met de wadvogels en een vogelkaart van Schiermonnikoog. Beide kunt u gratis downloaden zodat u de vogels ook echt gaat herkennen!

 

 boswachter Schiermonnikoog
Erik Jansen
Boswachter Schiermonnikoog

“'Het mooiste aan Schiermonnikoog vind ik dat je vanuit huis binnen twee minuten in één van de meest bijzondere natuurgebieden van Europa bent. Voor honderdduizenden vogels is Schiermonnikoog een onmisbare tussenstop. Als ze hier niet genoeg te eten vinden, kunnen ze hun reis niet tot een goed einde brengen. Ik vind het heel bijzonder dat ik mee mag werken aan het beschermen van deze natuur...'”

Lees het hele verhaal

Bekijk alle verhalen