Veerdienst

Algemeen

Dagelijks gaat de boot van Lauwersoog naar Schiermonnikoog en v.v. Deze overtocht wordt uitgevoerd door Wagenborg Passagiersdiensten. In ongeveer 45 minuten worden de gasten en eilanders met de boten Rottum en/of Monnik van en naar Schiermonnikoog gebracht.

Praktische informatie veerdienst

Tickets

 Wagenborg Passagiersdiensten (WPD) voert met ingang van 1 januari 2024 voor de veerdienst Lauwersoog – Schiermonnikoog v.v. reserveren voor personen in. Dit geldt voor personen, fietsen, brommers, scooters en motoren, voor zowel de heen- als terugreis.

Eilanders te voet hoeven niet te reserveren, aangezien er speciaal voor eilanders plaatsen beschikbaar worden gehouden aan boord van de veerdienst.

Wat verandert er per 1 januari voor eilandbewoners?
Bijna niets. Het online reserveren geldt niet voor eilanders! Te voet kunt u met een Wagenborgpas met een geldig tegoed voor personen (abonnement of meervaartentegoed) op de bonnefooi blijven reizen en u hoeft niet te reserveren. Sterker nog, u kunt niet eens reserveren,
want op de bonnefooi reizen houdt in de praktijk in, dat wanneer u uw Wagenborgpas met abonnement of meervaartentegoed voor het toegangspoortje houdt, het poortje opengaat en uw retour wordt afgewaardeerd van uw geldige tegoed.

Wat als u als eilander geen gebruik maakt van een meervaartentegoed of abonnement?
Op vertoon van uw Wagenborgpas kunt u in de terminal in Holwert of Lauwersoog een los eilander ticket aanschaffen.

Verandert het reserveren voor de sneldienst of voertuigen ook?
Nee. Voor het reserveren van de sneldienst of uw voertuig met tegoed logt u net als voorheen eerst in op ‘Mijn Wagenborg’. Vervolgens kunt u
eenvoudig een sneldienst- of voertuigreservering maken en betalen met uw tegoed. Dit blijft voor bewoners van Schiermonnikoog ongewijzigd.

Wat verandert er in en rondom de terminal op Schiermonnikoog?
U bent niet gewend om via de terminal aan boord te gaan. Dat gaat met de invoering van reserveren veranderen. Er komen in 2024 toegangspoortjes in de terminal en de routing voor voetgangers om aan boord te gaan zal worden aangepast. Ook zal er op het opstelterrein ruimte worden ingericht voor fietsers, brommers en scooters. Deze worden straks voorafgaand aan het oprijden ingescand, net zoals dat nu al in Lauwersoog gebeurt.

De aanpassing van de infrastructuur in en rondom de terminal lukt niet voor 1 januari 2024. Er komt tot die tijd op het haventerrein een tijdelijke oegangscontrole.

* NIEUW *
Vanaf 1 januari moeten bewoners van Schiermonnikoog, om de dekruimte aan boord van de schepen zo goed mogelijk te kunnen benutten,
online een reservering maken voor de fiets, brommer, scooter of motor. Dit hoefde voorheen niet. Maar hiermee krijgt u wel de zekerheid
van een plek aan boord en voorkomt u onaangename verrassingen.

 

Koop hier uw online tickets 

Vertrektijden

De boot naar Schiermonnikoog vertrekt vanaf Lauwersoog. De Rottum en Monnik varen van en naar het eiland. Daarnaast vaart de Esonborg en voert de sneldienst uit (hiervoor geldt een toeslag)

De reguliere boottijden zijn:

Van Lauwersoog naar Schiermonnikoog van maandag t/m zaterdag:
06.30 uur, 09.30 uur, 12.30 uur, 15.30 uur, 18.30 uur
Van Lauwersoog naar Schiermonnikoog op zon- en feestdagen:
09.30 uur, 12.30 uur, 15.30 uur, 18.30 uur

Van Schiermonnikoog naar Lauwersoog van maandag t/m zaterdag:
07.30 uur, 10.30 uur, 13.30 uur, 16.30 uur, 19.30 uur
Van Schiermonnikoog naar Lauwersoog op zon- en feestdagen:
10.30 uur, 13.30 uur, 16.30 uur, 19.30 uur

Op de website staan ook de eventuele actuele extra afvaarten.

WPD.nl

Sneldienst

De sneldienst vaart op werkdagen volgens een vaste dienstregeling.

Voor een enkele reis betaalt u € 7,65 toeslag op uw geldige vervoersbewijs voor de veerdienst.

Online reserveren kan via website WPD of bel de Reserveringsafdeling via 0900-9238.

Op de sneldienst is er meestal geen aansluitend busvervoer op het eiland, u kunt wel een taxi reserveren.

Online reserveren