Cultuurhistorische Vereniging

Taalroute renovatie afgerond

Schiermonnikoog heeft sinds 2010 een Taalroute. De Taalroute heeft 8 taalstenen en een gedicht op de bushalte aan de Oosterreeweg. Op de stenen staan gedichten in de eilander taal. Door weersinvloeden waren een aantal stenen niet goed meer te lezen. Het afgelopen jaar zijn 4 stenen vernieuwd en in oktober de laatste 4: bij de Bank van Banck, de bank aan het eind van het Melle Grietjespad (onder de oude dijk), bij de vuurtoren en bij Noderstraun. De taalstenen zijn nu op een verhoging geplaatst, zodat ze minder kwetsbaar zijn.

Bij de taalstenen staan bordjes met een qr-code. Door de qr-code te scannen met een camera in een smartphone of tablet, komt men op de Taalroute-webpagina van ’t Heer en Feer. Op de webpagina staat een vertaling en een geluidsweergave van het eilander gedicht en informatie over de dichters.

Voor eilanders en toeristen zonder smartphone is de informatie ook beschikbaar in een folder, die in drie talen (Nederlands, Duits en Engels) verkrijgbaar is bij het Koningshuis en bij het VVV.

Over de aanleg en opening van de Taalroute is ook een film beschikbaar: De Taalroute op Schiermonnikoog

Meer informatie over de eigen taal van Schiermonnikoog in het themanummer De ooine taal fan it eilaun