Werelderfgoed Schiermonnikoog

Sinds juni 2009 staat de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit betekent dat ons unieke getijdenlandschap behoort tot één van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld! Een gebied komt pas in aanmerking voor de Werelderfgoedlijst als het unieke natuurwaarden bezitten, intact is en verzekerd is van een goede bescherming.

 

Het Werelderfgoed Waddenzee is in maar liefst drie natuurlijke eigenschappen uniek in haar soort gebleken:

 1. Waddenlandschap - jong en oorspronkelijk
  Het waddengebied is ontstaan na de laatste ijstijd, zo'n 7000 jaar geleden, maar ook nu nog worden zandplaten en duinen in snel tempo gevormd en afgebroken. De dynamiek van het gebied is uniek. Je komt er nog landschappen tegen in alle fases van ontwikkeling. Zelfs vandaag de dag kun je met eigen ogen zien en meemaken hoe landschappen in de ijstijd ontstonden.

 2. Waddenrijkdom - wonderlijk dynamisch
  De Waddenzee laat op geheel eigen wijze zien hoe natuur, planten en dieren zich steeds maar weer aanpassen aan de dagelijks wisselende omstandigheden op het wad. Daar waar zoet rivierwater zich mengt met het zoute zeewater en processen als het getij, wind en het afzetten van zand en slik nog voorkomen, vind je vernuftig aangepaste planten en dieren. Door haar vele gezichten biedt de Waddenzee aan een wonderlijke variëteit van planten en dieren een plek om te leven, te broeden, te zogen, op te groeien, te ruien of te rusten.

 3. Waddenleven - zeldzaam gevarieerd
  Het rijkdom aan leven in de Waddenzee is uitzonderlijk. Je vindt er niet alleen veel vaste bewoners, maar ook veel bezoekers. Ieder jaar maken maar liefst 10 tot 12 miljoen trekvogels gebruik van het Waddengebied. En wist u dat er zo'n 10.000 verschillende planten en dieren op het land en in het water leven? Zo'n enorme variatie als in de Waddenzee vind je nergens ter wereld!

Voor meer informatie over de toekenning van deze unieke status aan het Waddengebied kunt u terecht op de website van Werelderfgoed Waddenzee.

 

 • Zoek & Boek

  Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

  Zoeken
Coen Bouman, kitesurfer op Schiermonnikoog

"'Gaat er vandaag nog iemand het water op?', is een vraag die dagelijks op mijn telefoon voorbij komt. Het symboliseert hoe toegankelijk en vrijblijvend kitesurfen is. Maar het mooiste is wanneer je zonder af te spreken naar het strand gaat als je de bomen ziet bewegen. Er is altijd wel iemand om mee te surfen. Het strand bij Paal 3 is een waanzinnige speeltuin. En eentje voor alle leeftijden. Of je al kunt kitesurfen of het graag zou willen leren, je kunt hier terecht!" Bekijk het volledige verhaal

Coen Bouman, kitesurfer op Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen