Badgasten op Schiermonnikoog

Badgasten door de jaren heen

De familie Sikkema komt in 1976 op het eiland werken. Eerst bij Schoenenhuis Dijk en op 26 mei 1980 openen ze snackbar De Halte. Op 1 januari 1997 nemen vader Klaas en zoon Roland De Berkenplas over.

Het hoogseizoen duurt in die tijd zes weken. Het seizoen houdt op 28 augustus op tijdens Gronings Ontzet. Daarbuiten komen er alleen gasten met feestdagen als Pasen en Pinksteren.

De badgast van nu komt echt voor strand en natuur.

Dagjesmensen zijn er altijd geweest maar voornamelijk in het hoogseizoen. Buiten het hoogseizoen varen er dan nog veel minder boten.

Wat opvalt, is dat de gast van nu veel gejaagder is. Ze hebben veel minder rust om het eiland te verkennen. Waar ze eerder tijd nemen om de dag te beginnen met een kop koffie, dan de hele dag lekker fietsen of wandelen en aan het eind van de dag nog iets lekkers gaan nuttigen, hebben veel gasten tegenwoordig het eiland in een ochtend al ‘gezien’.

Spreiding van de badgasten over het hele jaar heen is een mooie ontwikkeling. De VVV heeft hier ook een grote rol in gespeeld door speciale activiteiten en acties te ontwikkelen in de maanden buiten het hoogseizoen zoals de ‘november wandelmaand’.

Elke gast is welkom op het prachtige Schiermonnikoog en we verwelkomen ze graag tijdens alle seizoenen!

Roland Sikkema (eigenaar De Halte en de Berkenplas)