Boek en boot: de Kleine Walvis

Boek en boot: Waddenwalvis

Kijken en luisteren naar walvissen op het wad

Boekhandel Kolstein organiseert samen met Van het Wad - Wadexpedities weer een superleuke Boek + Boot-activiteit. Alles draait deze keer om De kleine Walvis. Het bekende prentenboek. Én de bruinvis: de kleinste walvis van de Waddenzee!

De Waddenzee is niet alleen thuis voor zeehonden, ook bruinvissen komen er voor. Dat zijn de kleinste tandwalvissen die we kennen. Het zijn vaste bewoners van de Noordzee die ook de Waddenzee bezoeken. Al zijn bruinvissen moeilijker te zien dan zeehonden, door hun sonar zijn ze onder water wanneer ze aan het jagen zijn wél goed hoorbaar.

Tijdens ‘Expeditie Waddenwalvis ’gaan we op zoek naar deze bijzondere Waddenzeebewoners. Aan boord van het expeditieschip kom je eerst van alles te weten

over walvissen in de Noordzee en Waddenzee. Daarna varen we uit om na een tijdje voor anker te gaan en in alle rust de aanwezigheid van bruinvissen te ontdekken.

Dit doen we door te kijken en te luisteren. Deelnemers dragen een hoofdtelefoon die de sonar van de bruinvis hoorbaar maakt via een speciale microfoon die onder het expeditieschip hangt.

Onderdeel wetenschappelijk onderzoek

De gegevens die we verzamelen tijdens deze expedities worden gedeeld met de

Waddenvereniging, die medio 2025 een onderzoek en telling start naar bruinvissen in de Waddenzee. Zo ben je voor heel even onderdeel van een echt wetenschappelijk onderzoek zoals je dat bij een expeditie mag verwachten.

 

Op dit moment nog geen geplande data

  • Kinderprogramma 10.00 - 12.30 uur: voorlezen en stukje varen.

Je stapt aan boord van een echt expeditieschip en - terwijl we een stukje over de Waddenzee varen - lezen we voor uit ‘De Kleine Walvis’ en ga je op zoek naar bruinvissen en andere zeedieren. Wadmeester Casper Meinders vertelt onderweg van alles over het wad.

Tickets en info bij boekhandel Kolstein, €7,50 p.p., alle leeftijden.
Middenstreek 38
www.kolstein.nl

  • Diezelfde dag is er nóg een bijzondere activiteit: Tijdens ‘Expeditie WaddenWalvis’ gaan we op zoek naar bruinvissen. 13.30 - 17.00 uur, vanaf 10 jaar

    Lees meer over Expeditie Waddenwalvis

boek de kleine Walvis