Altijd samen is voor de Sikkema's a way of living

Roland was een half jaar toen zijn ouders naar Schiermonnikoog verhuisden. Het eiland was niet onbekend, want oom Willem en tante Klaske Wierda woonden op het eiland. Willem was in die tijd aanspreekpunt op Schiermonnikoog van het installatiebedrijf Wildeboer uit Ternaard, eigendom van Rolands pake en beppe. Janny werkte in haar vrije tijd wel bij Bazuin aan de Badweg, binding met het eiland was er dus al. Toen Klaas en Janny bezig waren met een boerderij in Blija en hiervoor op gesprek waren bij de bank, kwamen ze meneer van Dijk tegen.

Van Dijk zocht opvolging voor de familie Broerse

Het werd al snel duidelijk dat Van Dijk een nieuwe exploitant zocht voor zijn schoenenzaak op Schiermonnikoog en vroeg Klaas en Janny of dit iets voor hen zou zijn. Klaas was zoekende naar een andere carrière en de binding met het eiland was er, dus gingen zij het avontuur aan. Samen met Roland woonden zij in die tijd bij Willem en Klaske, want er moest eerst verbouwd worden. Hun ruime gezinswoning in Hardegarijp werd verruild voor iets wat nog niet geschikt was voor een gezin, maar na de verbouwing kon het gezin Sikkema verhuizen naar de Reeweg. In de schoenenzaak werden goede merken verkocht tot 1980, want toen werd het voor eilanders makkelijker om naar de zaak in Dokkum te gaan.

(Fotocredit: Chalanta van Kammen voor het kookboek "Schiermonnikookt")

De wal kwam dichterbij door invoering eilander bootpas

Eilanders konden vanaf toen tegen een gereduceerd tarief met de boot mee en Van Dijk besloot zijn dependance op het eiland op te heffen. Het waren Willem en Klaske die het idee opperden om van het pand een Snackbar/broodjeshuis te maken. Op 26 mei 1980 was het zover, Snackbar/broodjeshuis de Halte werd geopend. De eerste jaren werkten Klaas en Janny samen en kregen gedurende de 6 weken hoogseizoen hulp van neef Marcel. De moeder van Janny paste op de kinderen, want inmiddels was ook dochter Marjan geboren. 9 jaar later volgde een grote verbouwing en in 1990 veranderde de huisstijl en naam van snackbar/broodjeshuis in “Cafetaria de Halte”.

Cafetaria de Halte i.p.v. "Veurhus Folkerts Schuun"

De naam lijkt logisch zo naast de bushalte gelegen, maar de naam “Veurhus Folkerts Schuun” lag ook in de race. Tot 1939 stond de schuur van Folkert tussen de Halte en Hotel van der Werrf, zoals bezongen in het eilanderliedje “Lytje Rún”. “Maar”, vertelt Roland, “de bushalte stond 20 meter Noordelijker aan de andere kant van de Voorstreek”. Na de “verdubbeling” van Hotel van der Werff ligt de Voorstreek anders dan vroeger, namelijk niet meer recht uitkomend op de Reeweg, maar met een kleine bocht richting de Zuid. De bushalte werd verplaatst naar “de Halte”.

Roland wilde de horeca wel in

En zo kwam zoon Roland, na een carrière bij Mc Donalds weer op Schiermonnikoog terecht. In die tijd zochten de Sikkema’s uitbreidingsmogelijkheden, zowel op de Reeweg als daarbuiten. Ze zijn bezig geweest met Boszicht en Hotel Schiermonnikoog en hadden plannen om op de Reeweg uit te breiden, maar toen kwam de Berkenplas op hun pad. Het voorlopige koopcontract met Lies Nieuwland, kreeg een definitieve handtekening in mei 1997. Klaas richtte zijn peilen op de Berkenplas en deed de administratie en Roland had de dagelijkse leiding in de Halte.
In 2000 kwam er een dame uit Stadskanaal bij de Berkenplas aan het werk.

Tina was te laat voor Callantsoog

Voor een jaar ging ze in de bediening, want de baan als strandwacht op Callantsoog was haar neus voorbij gegaan. Na dat jaar besloot Tina ook een tweede jaar te komen werken, want ze was verliefd geworden op Roland. Maar dat tweede seizoen was alles behalve makkelijk, want heimwee gooide roet in het eten. Ze miste familie en vriendinnen, maar wilde ook bij Roland zijn. Vele gesprekken en heel veel ritjes van Schiermonnikoog naar “huis” volgden. De heimwee kreeg een plek en  Schiermonnikoog werd steeds meer haar “thuis”. Zoon Remco werd geboren in 2003 en in 2006 trouwden zij. Een jaar na Tina’s intrede in de familie, kwam Henk van Terschelling naar Schiermonnikoog.

Henk ging van Terschelling naar Hotel van der Werff

Hij werkte daar, maar had het niet heel erg naar zijn zin, totdat zijn moeder hem attendeerde op een baan bij hét oudste hotel van Schiermonnikoog, Van der Werff. Gedurende dat jaar kwam Henk steeds meer over de vloer bij de familie Sikkema, dronk koffie mee op het terras en kreeg interesse in dochter Marjan. Op 13 november 2002 had Henk zijn laatste werkdag bij Van der Werff en een dag daarna zijn eerste bij de Sikkema’s. Dit was niet een werkdag zoals het normaal gaat, hij ging namelijk met de familie mee op vakantie. Inmiddels had hij een half jaar verkering met Marjan. Voor Henk voelde de warmte van het gezin als thuiskomen, iets wat hij niet echt kende van huis uit. Samenwerken met schoonouders en zwager en samenwonen met Marjan voelde prettig en vertrouwd.

In 2004 sloeg het noodlot toe

Klaas werd getroffen door een hartaanval en vanaf dat moment hebben de kinderen geprobeerd Klaas te ontlasten, door zoveel mogelijk zaken uit handen te nemen. Klaas ging zich na zijn herstel bezighouden met de administratie en hielp bij grote groepen. En of dat nog niet genoeg was, werd bij Janny in 2008 kanker geconstateerd en was in één klap van bezige oppas oma en fulltime medewerker, heel erg ziek. De heropening van Kwalitaria de Halte in maart 2008 was alles behalve feestelijk voor Klaas en Janny. Janny was gekluisterd aan de rolstoel en er was haar verteld dat ze blij mocht zijn om weer “normaal” te kunnen zitten zodat de kleinkinderen weer op haar schoot konden zitten. Maar haar nog ziekere kamergenoot Frits in Beatrixoord, zorgde voor een eye opener.

Buurman Frits gaf Janny een schop onder haar kont

Hij zorgde ervoor dat Janny weer ging vechten en tijdens een controle bij de Oncoloog in het UMCG, liep Janny tot ieders verbazing zijn spreekkamer binnen. De arts waagde er zelfs een telefoontje aan om te vragen of Beatrixoord de goede mevrouw Sikkema wel had gestuurd, want deze kon boven alle verwachtingen in “gewoon” lopen. Met wilskracht en een belofte aan Remco en Gemma, was beppe Janny die zomer weer aanwezig om de kleinkinderen in de draaimolen te zien. In een rolstoel, maar ze was weer op het eiland. Net voor haar 60ste verjaardag was Janny weer thuis op haar Schiermonnikoog. Samen met Klaas doet ze het rustiger aan en nemen de kinderen langzaam het bedrijf over.

De nieuwe generatie neemt langzaam het bedrijf over

Door gezondheidsproblemen  is er een nieuwe taakverdeling  binnen de Halte/Berkenplasgroep. Roland heeft de dagelijkse leiding in de Berkenplas en bruist van de ideeën. Henk heeft de leiding in de Halte en Marjan en Tina zijn overal inzetbaar. Nu Marjan heeft aangegeven ook in het bedrijf te willen, zullen de administratieve bezigheden op haar bordje komen. Zoals het nu lijkt wil Remco niet in het bedrijf, maar wil hij sportleraar worden óf buurtsportcoach, maar levert nu wel zijn steentje bij in de afwas in de Berkenplas. Gemma, Talitha en Tobias zijn nu nog te jong om al een beslissing te nemen. Voorlopig gaan Roland en Tina, Marjan en Henk verder, want er zijn nog te veel dromen en ideeën.

De toekomst...we zien wel

Dus van stoppen is nog geen sprake en misschien is er over een jaar of 15 wel iemand van de kinderen die het over wil nemen. Wel zou het fijn zijn om later iemand de verantwoordelijkheid te kunnen geven, zodat Roland wat vaker vrij kan nemen en samen met Tina en kinderen (zolang zij het nog leuk vinden) iets leuks te kunnen doen. Dit geldt ook voor Henk en Marjan.
En…de gezamenlijke vakantie voor dit jaar is alweer geboekt, hier genieten ze allemaal met volle teugen van al werken ze ook dagelijks samen. 14 dagen hebben ze het even niet over het werk, alleen maar leuke dingen doen met elkaar, met af en toe een vleugje Halte/Berkenplas-talk.

Andere blogs ook lezen?