Monique Talsma, trouwambtenaar Schiermonnikoog

Monique Talsma-de Groot

'Als ik later groot ben dan word ik… Tja wat wil je worden als je groot bent? Als kind kun je waarschijnlijk niet bedenken dat je ook Babs kunt worden. Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Oftewel: een trouwambtenaar. En dat in de eilandgemeente waar je bent geboren en getogen, Schiermonnikoog!

Toen in 2003 de advertentie in de Dorpsbode (ons plaatselijke krantje) voor deze functie stond, heb ik geen moment getwijfeld. “Ja, ik wil” was het enige juiste antwoord. Nu vele jaren en voltrokken huwelijken verder vind ik het nog steeds een eer om trouwambtenaar te mogen zijn. Aanwezig zijn bij een intiem moment, dat is een voorrecht. Dat ik deze functie kan combineren met mijn werk in hotel Graaf Bernstorff en mijn werk als VakantieXpert (mobiel reisbureau) is heel erg fijn.

Trouwen op ‘Us Lytje Pole’ is heel bijzonder, want huwelijken mogen overal op het eiland voltrokken worden. Als je met een gezelschap bij Paal 5 staat of op de Balg voelt dat heel speciaal. Dat je soms zaken kunt combineren, blijkt uit een huwelijk dat voltrokken is in de zomer van 2011. Nou ja, zomer?! Midden in juli regende en waaide het alleen maar. Het huwelijk, gepland bij de Bank van Banck, viel bijna letterlijk in het water. ’s Morgens werd het idee opgevat om het huwelijk te voltrekken in het restaurant van hotel Graaf Bernstorff. De eetzaal werd een sfeervolle trouwzaal, dus stond ik daar als ambtenaar op bekend terrein. Het werd een feestje!

En wat was ik zenuwachtig toen ik mijn vriendin Ilse met haar Rob mocht trouwen. Je kunt beter voor een zaal onbekenden staan dan voor bekenden. Alhoewel… In 2013 werd voor mij een bijzonder jaar, want hoe vaak trouw je een BN’er? Thomas Acda gaf zijn ja-woord aan zijn vrouw Esmé. En ik? Ik was hun babs. Wat een fantastische dag! Dat ben ik dus geworden toen ik groot werd. Reisagent, receptionist en… babs. En dat alles op ons mooie eilandje.'

Bekijk alle verhalen
  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Monique Talsma, trouwambtenaar Schiermonnikoog

'Als kind kun je toch niet bedenken dat je trouwambtenaar wordt in de eilandgemeente waar je bent geboren en getogen? Huwelijken mogen overal op 'Us Lytje Pole' voltrokken worden. Het is een voorrecht aanwezig te kunnen zijn bij zulke intieme momenten. Of dit nu is met een gezelschap bij Paal 5, op de Balg of op zeer bekend terrein in het hotel waar ik ook werk…' Bekijk het volledige verhaal

Monique Talsma, trouwambtenaar Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen