Planten Schiermonnikoog

Vanaf mei kleuren veel duinvalleien roze of paars door de Orchideeën, en ook bloemen als het Hondsviooltje en de Spaanse Ruiter fleuren de duinen van het Nationaal Park Schiermonnikoog op. In de zomer is met name het Lamsoor zeer opvallend, omdat het de gehele kwelder paars kleurt. Ook het groene strand komt dan tot bloei. In juli zijn Groene strand Schiermonnikoogde duinen op het strand roze door het Duizendguldenkruid, en in augustus wit door de Parnassia en geel door de Rolklaver.

Zwammen

In de herfst nemen de paddenstoelen het eiland over. U treft dan honderden soorten zwammen met de meest bizarre namen als Kabouterwasplaat, Duivelsbroodrussula, Gele Knolamaniet, Gekraagde Aardster en Narcisridderzwam aan. De beste maanden om op het eiland paddenstoelen te zoeken zijn september en oktober.

Bomenpracht

De winterse pracht wordt met name gevormd door de bomen op het eiland. Eiken en Beuken groeien nauwelijks in Nationaal Park Schiermonnikoog, omdat de zware zaden de Waddenzee niet kunnen oversteken. Bovendien komen de verspreiders van eikels en beukennootjes - de eekhoorn en de vlaamse gaai - niet op het eiland voor.

Bomen en struiken die wel op het eiland staan verspreiden zich door de wind (berk, iep en ruipwilg), of door bessenetende vogels (duindoorn, meidoorn, lijsterbes, Amerikaanse vogelkers).

Het brede en weidse zandstrand van Schiermonnikoog raakt aan de westkant van het eiland steeds meer begroeit met bijzondere planten. 

Wilt u nog meer weten:

 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Heidi Schilperoord, blogger via Reistop5.com

Als schrijver en reisblogger is het mijn passie om verhalen en tips te delen over de meest fijne bestemmingen Bekijk het volledige verhaal

Heidi Schilperoord, blogger via Reistop5.com

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen