Erwin Zantinga

Fatbike Tours

De eerste meters op het strand zijn altijd spannend. Is het zand niet te mul? Kunnen we over de kleine zandduintjes fietsen? Hoe hard zal het zand aan de vloedlijn zijn? En wat gaan we vinden op het strand? Misschien wel een aangespoelde bruinvis! Omdat de fatbike extreem brede banden heeft komen we goed door het mulle zand. Zelfs de nieuw aangewaaide zandduinen zijn geen probleem voor onze dikke banden. Als we eenmaal bij de vloedlijn aankomen fietsen we richting het oosten. Naar paal 10, misschien nog wel verder. En dan duiken we de kwelders in met al zijn prachtige kleuren en geuren. Zo voelen we het eiland in onze benen, elke oneffenheid op het strand en de kleine kronkelpaadjes in de kwelders.

Als creatief avonturier maak ik reizen in binnen- en buitenland; een rivier bewandelen in Marokko, 100 dagen fietsen boven de poolcirkel of skeeleren van Engeland naar Schotland. Maar omdat het avontuur soms om de hoek te vinden is besloot ik in 2018 een avontuurlijke reis te maken op Schiermonnikoog. Mijn oog viel op de strandpalen die als trouwe wachters rond het hele eiland staan. Ik leerde dat er 28 hoofdpalen zijn en dat tussen elke paal exact 1000 meter zit. En zo was de Slow28 ontstaan, een wandeltocht langs alle strandpalen waar ik 28 uur over zou doen, zonder te slapen.

Op een zonnige septemberochtend stond ik dan midden in de duinen bij Paal 1. Nog even een foto en dan vertrekken. 9 uur later sta ik in de opkomende duisternis bij paal 9 aan het Noordzeestrand. Nu begint het avontuur pas echt; ik moet in het donker over de zompige kwelders navigeren, helemaal alleen. De palen zijn soms verweerd tot kleine stompjes hout en zijn moeilijk te vinden. Toch ga ik door tot de vroege ochtendzon over de uitgestrekte kwelders schijnt. Om 18:00 in de avond ben ik weer terug bij Paal 1 en heb ik de tocht in 30 uur voltooid. Moe maar voldaan duik ik mijn bed in en droom ik over de kwelders, het strand en het hoge gras.

Drie jaar later sta ik weer op de kwelders, nu met een groep mensen om mij heen. In de voetsporen van die avontuurlijke reis organiseer ik sinds 2021 Fatbike Tours. Onderweg vertel ik verhalen over de cultuur van het eiland, de natuur en natuurlijk over de reis langs de strandpalen. Elke Fatbike Tour is een klein avontuur waar we gebonden zijn aan de elementen. Is het hoog water? Dan wordt het flink trappen langs de vloedlijn. Staat er een straffe wind? Dat gaan we voelen in onze benen. Desondanks is een Fatbike Tour altijd een leuke en uitdagende manier om de rauwe randen van Schiermonnikoog te ontdekken voor iedereen met een gemiddelde conditie.

Omdat de fatbike niet elektrisch is, is dit een duurzame manier van bewegen over het eiland. Het kost wat spierkracht, maar dat zorgt juist voor dat voldane gevoel na de tour. De natuurervaring staat tijdens een Fatbike Tour voorop. Door mensen mee te nemen de duinen in, kwelders en het strand op, leert men wat er groeit, bloeit en leeft. Hierdoor wordt er een connectie gemaakt met de natuurlijke omgeving en daardoor respect voor wat we hier nog hebben qua ongerepte natuur. Als we lunchen op een duin is er vaak een moment van stilte, waar je de zee hoort brullen en misschien wel een blauwe kiekendief voorbij ziet vliegen.

Grijze luchten zorgen in de herfst en winter voor dat onheilspellende gevoel dat een leeg strand kan geven. Is er net een storm langsgetrokken? Dan ligt er van alles te jutten op het strand. En als je dan ook nog het verhaal hoort van de verdwenen ketelmannen kan je je voorstellen dat die legendes nog best wel eens waar kunnen zijn!

Sinds het voorjaar van 2021 organiseer ik de Fatbike Tours in samenwerking met Natuurmonumenten en Soepboer Fietsverhuur. Ik heb ondertussen mensen mee gehad die een blind date hadden, gezinnen die mooie herinneringen maakten en teamuitjes en personeelsfeesten. We zijn door de regen gefietst en met windkracht 6 in de rug. Onder een verwarmende lentezon in April. Een welverdiend ijsje op een snikhete dag en chocolademelk met slagroom na een barre winterse tour. Door de bloeiende kwelders en langs kale bomen. Elke Fatbike Tour is een avontuur voor iedereen die mee gaat, want je weet nooit wat we tegen gaan komen. Een ding is zeker, door mee te gaan op een Fatibike Tour, verhalen te horen en daarna lekker te relaxen maak je een connectie met het eiland die nog lang blijft hangen!

Erwin Zantinga

Internet: www.fatbiketoursschiermonnikoog.nl
Facebook: Fatbike Tours Schiermonnikoog
Instagram: @fatbike.tours.schiermonnikoog