80 jaar vrijheid op Schiermonnikoog

Bevrijding, verzet en vrouwenkracht – 80 jaar vrijheid

In 2025 vieren we 80 jaar vrijheid op Schiermonnikoog. Van de bevrijding tot het verhaal van Joke Folmer. Ontdek de geschiedenis, de moedige vrouwen én het bijzondere programma in december.

Bevrijdingsoptocht op Schiermonnikoog op 11 juni 1945 met kinderen en muziekkorps – viering van het einde van de oorlog.

Laatste stukje Nederland – de bevrijding van Schiermonnikoog

Dit jaar vieren we 80 jaar vrijheid. Schiermonnikoog was het laatste stukje Nederland dat op 11 juni 1945 werd bevrijd. De dagen ervoor was het nog spannend op het eiland. Het einde van de oorlog was in zicht, daarom maakten vooral nazikopstukken dat ze wegkwamen. Vanuit het Scholtenshuis in Groningen vluchtten een aantal gevaarlijke SS’ers en SD’ers naar Schiermonnikoog, met het plan om van daar naar het Duitse eiland Borkum te komen. Om spanningen in het dorp te voorkomen werden deze gevaarlijke lui ondergebracht in boerderij De Kooiplaats. Boer Talsma en zijn gezin werden verordonneerd om binnen enkele uren hun boerderij te verlaten en voor zolang het duurde elders onderdak te vinden. Op 11 juni kwamen Canadese soldaten met een boot vanaf Oostmahorn naar Schiermonnikoog en kon de vijand ingerekend worden.

Afbeelding: Bevrijdingsoptocht op Schiermonnikoog op 11 juni 1945, met eilandkinderen en het muziekkorps. Een feestelijke dag na jaren van bezetting.

atlantikwall op Schiermonnikoog

Een eiland tijdens de oorlog

Gedurende de oorlogsjaren was de Duitse bezetter ook op het eiland. Ze lieten de bewoners veelal met rust. Hun belangrijkste taak was het bouwen van een radarinstallatie, als onderdeel van de Atlantic Wall, de verdedigingslinie langs de hele Noordzeekust, van het noordelijkste puntje van Noorwegen tot de grens tussen Frankrijk en Spanje. Van deze radarinstallatie is de bunker overgebleven die hoog op het duin aan de Prins Bernhardweg is te zien

Historische foto van Schiermonnikoog voor de oorlog – opkomst toerisme door Von Bernstorff met eerste Duitse badgasten.

De Duitse graaf die geliefd bleef

Tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was het Nederlandse Schiermonnikoog eigendom van de Duitse graaf Bechtold von Bernstorff. Naast Schiermonnikoog bezat hij ook grond in het noordoosten van Duitsland. Von Bernstorff was zeer begaan met het eiland en de eilanders, ook tijdens de oorlog. Hij hielp ze zoveel mogelijk.
Zijn grootvader, Hartwig von Bernstorff die het eiland kocht, bracht de eerste Duitse badgasten naar Schiermonnikoog. Dat gaf de eilanders meer welvaart. Er was dus al lang een goede verstandhouding tussen de eilanders en de Duitsers. Na de oorlog werd Bechtold von Bernstorff door de Nederlandse staat onteigend. Hij werd gezien als de vijand. Nog jarenlang heeft hij via juridische wegen geprobeerd deze onteigening teniet te doen. Zonder succes. Uiteindelijk heeft hij zich daarbij neergelegd. Het ergste vond hij dat hij als ‘de vijand’ gezien werd. Ondanks de onteigening is Von Bernstorff, tot aan zijn dood, regelmatig teruggekomen om vakantie te vieren op zijn geliefde eiland. Na zijn dood is hij begraven op het kerkhof in het centrum van het dorp.

Afbeelding: Begin van het toerisme op Schiermonnikoog, mede gestimuleerd door graaf Von Bernstorff, die de eerste Duitse badgasten naar het eiland bracht.

Moedige vrouwen

Verzetsvrouw Joke Folmer thuis op Schiermonnikoog met map vol foto's van geallieerde piloten.

Verzetsvrouw Joke Folmer

Na de oorlog is een bijzondere vrouw op het eiland komen wonen: Joke Folmer. Rond haar twintigste zat ze in het verzet. Na het smokkelen van huiswerk voor haar Joodse vriendin, die niet meer naar school mocht – ze woonde toen in Zeist – bracht ze honderden gestrande geallieerde piloten, via een vluchtroute, in veiligheid. 

Afbeeling: Joke Folmer in haar huis op Schiermonnikoog met foto's van de piloten die ze via het verzet hielp ontsnappen.

Isolatiecel Oranjehotel Scheveningen – gevangenis waar Joke Folmer opgesloten zat.

Verraad

In 1943 is de groep waartoe ze behoorde verraden en is Joke op station Amsterdam Centraal opgepakt. Na zes weken in een isolatie cel in het Oranjehotel - de gevangenis in Scheveningen - te hebben gezeten werd ze ter dood veroordeeld. Samen met andere jonge vrouwen moesten ze in de gevangenis wachten totdat de executie uitgevoerd zou worden. Om het laatste stukje leven nog enigszins dragelijk te maken begonnen de vrouwen, ‘s avonds als de bewakers weg waren, te zingen. Populaire liedjes uit de jaren twintig en dertig.

afbeelding: Een isolatiecel in het Oranjehotel in Scheveningen, waar Joke Folmer zes weken gevangen zat.

Notitieboekje van Verzetsstrijder Joke Folmer met liedjes gezongen in gevangenis – bron van muzikaal monument.

Zingen voor het leven – het muzikale monument

Het einde van de oorlog kwam dichterbij. De geallieerden rukten op en de Duitsers vluchtten, maar namen de vrouwen mee. Steeds verder naar het oosten. De administratie met de vonnissen volgde steeds dagen na hun verplaatsing van de ene gevangenis naar de andere, daardoor werden de executies nooit werden uitgevoerd. In de gevangenis in Waldheim bij Dresden werden Joke en haar lotgenoten door de Russen bevrijd. Toen volgde een bizarre reis naar huis. Deze reis staat beschreven in het boek De muren vielen om van lotgenote Henriëtte Roosenburg. Een boek dat zeer de moeite waard is om te lezen.
Dit verhaal en het zingen van de liedjes door de vrouwen in gevangenschap, bracht Jan Kees Schelvis (ontwerper, artistiek leider van stichting Travaux Publics en oud dirigent van de fanfare op Schiermonnikoog), toen hij Joke vijf jaar geleden interviewde, op het idee om een muzikaal monument op te richten voor alle moedige vrouwen in oorlogstijd. Het verhaal van Joke Folmer werd uitgangspunt voor een vijftig minuten durende compositie, geschreven door componist Jean van Vugt, naar een libretto van schrijfster Rosa Schogt.
Joke was enthousiast over het idee, maar kon het resultaat helaas niet meer meemaken. Op 11 december 2022 overleed ze op 99-jarige leeftijd.

Afbeelding: Notitieboekje van Joke Folmer met 168 liedjes die zij en haar medegevangenen zongen in gevangenschap.

Joke Folmer ontvangt erepening van Schiermonnikoog

Programma december 2025: première, wandeling en documentaire

Maar ú kunt er wel bij zijn! Op vrijdag 12 december is de première op Schiermonnikoog, als afsluiting van de viering 80 jaar vrijheid. Op zaterdagavond 13 en zondagmiddag 14 december volgen nog twee uitvoeringen. Alle drie de uitvoeringen zijn in cultureel centrum STAG. Kaarten voor dit bijzondere evenement zijn t.z.t. te verkrijgen via VVV Schiermonnikoog. Tijdens dit weekend zullen ook andere activiteiten plaatsvinden, zoals de vertoning van de documentaire die Thom Verheul over Joke Folmer heeft gemaakt, een Joke Folmer-wandeling en nog meer. Organiseer dus op tijd uw verblijf op Schiermonnikoog.

Afbeelding: Joke ontving de erepenning van Schiermonnikoog. Voor haar verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog ontving Folmer eerder al meerdere onderscheidingen, waaronder de Nederlandse Bronzen Leeuw, de Amerikaanse Medal of Freedom, de Engelse George Medal en de Franse Croix du Combattant.

samen zingen we een speciaal bevrijdingslied – gecomponeerd door Jean van Vugt

Samen zingen – 11 juni op het eiland

Op 11 juni vond op Schiermonnikoog een bijzonder moment plaats tijdens de viering van 80 jaar vrijheid. Om 14.00 uur werd een speciaal bevrijdingslied – gecomponeerd door Jean van Vugt, op een tekst van Marcel Heerink – gezongen en gespeeld door ‘alle’ eilanders. Samen zingen voor de vrijheid, of om de moed erin te houden. Zingen is van levensbelang!