Nationaal Park Schiermonnikoog

Sinds 1989 is Schiermonnikoog uitgeroepen tot Nationaal Park en behoort het eiland tot het selecte gezelschap van twintig Nationaal Parken die Nederland rijk is. Met zijn grote verscheidenheid aan landschappen, meer dan 300 vogelsoorten en een enorme rijkdom aan zeldzame planten, kan in een wandeling van 10 minuten de omgeving compleet veranderen. De natuur mag hier nog echt zijn eigen gang gaan, wat ervoor zorgt dat Schiermonnikoog een zeer dynamische plek is. Nationaal Park Schiermonnikoog

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is verantwoordelijk voor het beheer van het Nationaal Park Schiermonnikoog, en ziet er in samenwerking met Rijkwaterstaat en de eilander gemeenschap op toe dat de natuur op Schiermonnikoog zich schitterend ontwikkelt. 

De belangrijkste taak van Natuurmonumenten is ervoor zorgen dat de kustlijn van Schiermonnikoog dynamisch blijft. Door de zee, de wind en de wilde dieren vrij toegang te geven blijft het eiland in beweging.

Natuur Nationaal Park

Strand, bos, duinen, kwelder, wad, polder en de Westerplas; dat zijn de zeven verschilldende landschapstypes die van Schiermonnikoog zo'n bijzonder eiland maken. Door de grote verscheidenheid aan landschappen komen op Schiermonnikoog veel verschillende dieren en planten voor.  

Wandel mee

Schiermonnikoog heeft de maand November uitgeroepen tot November Wandelmaand. De gehele maand staat in het teken van wandelen, een maand vol leuke wandelingen & excursies, met en zonder gids in het Nationaal Park Schiermonnikoog. Ontdek welke wandeling u aanspreekt en kom een lang weekend of zelfs een week vertoeven op Schiermonnikoog!

Wandelingen Wandelmaand

 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Kees vd Wal, Schiermonnikoog

'Het was in de jaren zeventig. Ik kreeg telefoon van de politie Schiermonnikoog met de mededeling dat er mensen in zeer dichte mist op het wad liepen en schreeuwden om hulp. Met kompas en Landrover reed ik richting de plek des onheils. Ik stopte regelmatig om buiten de auto te luisteren waar de kreten vandaan kwamen. Gelukkig merkte ik dat het geroep steeds luider werd, en uiteindelijk kreeg ik schimmen in het vizier...' Bekijk het volledige verhaal

Kees vd Wal, Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen