Strand Schiermonnikoog

De uitgestrekte stranden van het Nationaal Park Schiermonnikoog worden tot de breedste van Europa gerekend. De zandbanken die voor de ondiepe Noordzeekust ontstaan, verplaatsen zich in de richting van het eiland en groeien vast aan het strand, zodat het strand nóg breder wordt. Ook behoort het strand van Schiermonnikoog al jaren achter elkaar tot de 10 schoonste stranden van Nederland. 

Het Groene Strand

De afgelopen jaren zijn er talloze kleine duintjes op het Noordzeestrand ontstaan. Sommige zijn begroeid met Biestarwegras, Helmgras of Melkkruid. Op enkele duintjes beginnen zelfs Duindoorns te groeien; een bewijs dat ze nauwelijks meer door de zee overspoeld worden.

Op zanderige plekken zijn Zeemelkdistel en Zeeraket niet zeldzaam. Zeeraket bloeit in de zomer met witte tot paarse bloemen die bij mooi weer naar violieren geuren. Op meer slikkerige plekken valt de roodpaarse Kattenstaart op. Inmiddels zijn op het strand zelfs al de eerste Orchiedeeën gesignaleerd.

De Balg

Een wandeling naar het meest Oostelijke stukje strand van het eiland - de Balg - is een geweldige onderneming. De tocht naar deze enorme zandplaat van ongeveer 2 kilometer breed wordt wel steeds langer, omdat het eiland aan de Oostkant groeit.

De Balg is een van de jongste natuurgebieden van Nederland. Maar één of twee plantensoorten houden het vol in deze woeste wereld van stuivend zand. De Balg staat tijdens stormen volledig onder water, waarna de zee van alles achterlaat. Hierdoor is dit de beste plek op het eiland om schelpen te zoeken. Ook om zeehonden te spotten is de Balg de aangewezen plek.

Activiteiten

Het strand is de uitgelezen plek om Nationaal Park Schiermonnikoog actief te ervaren. Afhankelijk van de kracht en de richting van de wind is langs de waterlijn van alles te vinden, zoals schelpen, goudkammetjes, wieren en soms zelfs zeesterren. 

De ondiepe kust maakt de Noordzee een mooie plek om in te zwemmen. Het  deel van het strand voor Strandpaviljoen de Marlijn tussen Paal 6 en Paal 7, is in het hoogseizoen bewaakt (7 juli tot 31 augustus 2018). De lifeguards van de KNRM houden een oogje in het zeil en waarschuwen bij gevaarlijke stromingen en wind door middel van het hijsen van bepaalde vlaggen.

Bij de diverse strandovergangen zijn borden geplaatst waarop u duidelijk kunt lezen wat wel of niet is toegestaan op het betreffende stuk strand. Zo is er gelegenheid om naakt te recreëren op het strand, dit is niet toegestaan van Paal 2 tot Paal 7.

Naast het strand liggen de duinen, lange en brede rijen met hoge zandbergen die het eiland beschermen tegen het hoge zeewater tijdens springtij en winterse stormen. 

Wilt u nog meer weten:

 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Thijs de Boer, strandjutter Schiermonnikoog

'Geboren op het eiland, heeft het strand mij altijd getrokken. Vooral met noordenwind en na een storm ging ik met vrienden naar het strand om te jutten. En nog steeds vind ik de meest prachtige schelpen, maar ook barnsteen, overblijfselen uit lang vervlogen tijden en flessenpost...' Bekijk het volledige verhaal

Thijs de Boer, strandjutter Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen