Bosbaden met de boswachter

Door: Laura van der Zee

We lopen met frisse moed richting het Hazeweitje, waar we hebben afgesproken met de boswachter. We vinden het een beetje spannend omdat we niet echt weten wat ons te wachten staat. ‘Hallo!’ horen we, de boswachter staat ons al met een grote glimlach op te wachten. We doen met z’n vijven aan deze excursie mee, precies het aantal deelnemers dat deze excursie nodig heeft om door te gaan. Perfect denken we, we gaan echt bosbaden.

Shinrin-yoku

De boswachter legt ons uit waar het bosbaden vandaan komt en wat we tijdens deze excursie gaan doen. Sommige deelnemers hadden voor de zekerheid opgezocht wat bosbaden precies inhield, voordat ze met bikini en handdoek richting deze excursie gingen. Want één ding is zeker, je gaat niet met de boswachter richting een meer om daar in het bos te baden.

Bosbaden gaat in Japan ook wel onder de noemer Shinrin-yoku, je onderdompelen in het bos en het waarnemen met zoveel mogelijk zintuigen. Het bos in al haar geuren, kleuren, vormen en geluiden. In Japan doen ze al sinds de jaren ‘80 onderzoek naar het bosbaden, want dit fenomeen brengt ook de nodige voordelen met zich mee. Voordat we gaan wandelen zetten we onze telefoon uit en mogen er geen andere afleidingen zijn, de boswachter wil dat je je volledig focust op alles wat er om je heen gebeurt.

Bewust lopen

We nemen al snel een kronkelpad waar we achter elkaar gaan wandelen, we krijgen de opdracht om heel bewust en langzaam te lopen, met onze ogen gericht op de grond. Wat voel je wanneer je loopt? Wat zie je? Onze voeten bewegen langzaam over een met dennenappels bezaaid pad. Her en der ontspringen er jonge plantjes uit de bosgrond die zich een weg naar boven proberen te bewegen, op zoek naar het opkomende lentelicht. Wanneer we heel bewust aan het lopen zijn, met onze ogen op de grond gericht, horen we boven ons tussen de takken van de bomen de vogels een prachtig lente concert geven.

Fytonciden

Een stukje verder gaan we ons zicht gebruiken om zelfs de kleinste zaken waar te nemen. Er komen nieuwe knopjes aan de takken en het mos ligt er in verschillende kleuren groen prachtig bij. Totdat we tegen een hele grote Spar aanlopen. De boswachter geeft aan dat uit onderzoek is gebleken dat deze naaldboom fytonciden afgeeft, de geurstoffen maken deel uit van het afweersysteem van de boom en geven bijvoorbeeld jouw immuunsysteem een natuurlijke boost. Dat is niet het enige voordeel van bosbaden. Doordat je vertraagt, gaat je zenuwstelsel in een rusttoestand. Hierdoor verlaag je het niveau van stresshormonen in je lichaam, krijg je een betere focus, meer creativiteit en een verbeterde stemming.

We mogen het zelf ook proberen, iedereen krijgt een klein takje van de boswachter en we ruiken allemaal één voor één aan het groene takje. Een warme, kruidige geur komt van het takje af en dringt onze neusgaten binnen. Met het takje op zak vervolgen we onze weg over het groene pad, luisterend naar wat het bos ons allemaal te vertellen heeft.

Bosgrond proeven

Wanneer de boswachter stopt, graaft ze in de bosbodem en vraagt ze ons precies hetzelfde te doen. Enkele seconden later staan we met een hoopje aarde in onze handen. Wat blijkt nou, zelfs de bosgrond kan ons een dopamine boost geven. In de aarde zit een bacterie die je immuunsysteem stimuleert, daarnaast geeft het je ook een geluksgevoel. Iedere keer als je dus door het bos loopt neem je deze oppeppende bacterie op. Wanneer ze zegt dat je de aarde ook kan proeven, kijken we elkaar angstig aan, gaan we dit nou echt eten? Gaat dat niet een beetje te ver? De boswachter moet lachen, wanneer je eraan ruikt met je mond een beetje open, heb je het gevoel alsof je de aarde proeft.

Met de aarde nog onder onze nagels en de smaak van bosgrond in onze mond vervolgen we onze wandeling.

Warm mos

We komen aan bij een pad met wat zand en mos, de boswachter zegt dat we onze schoenen uit mogen doen. Op blote voeten met onze schoenen in de hand lopen we het pad verder af. Het zand voelt koud aan en we voelen onze spieren samentrekken, maar het mos blijkt warm te zijn, we kiezen dus voor het mos. Het voelt een beetje onwennig maar naarmate we ons pad vervolgen merken we dat het eigenlijk best wel prettig loopt. We zijn helemaal aan het bosbaden.

Op blote voeten verzamelen we bij een open plek waar we lekker mogen gaan zitten. De boswachter heeft kussentjes meegenomen waar we op plaatsnemen en handdoeken om

onze voeten weer droog te maken. Aan alles heeft ze gedacht om het zo prettig mogelijk voor ons te maken. De boswachter geeft aan dat ze nog een verrassing voor ons heeft, waardoor we ons nog meer gaan onderdompelen in de wereld van het bosbaden. Maar wat deze verrassing is, mag u zelf ontdekken tijdens het bosbaden op Schiermonnikoog. Ook tijdens de November Wandelmaand te boeken.