Hè Wat?! Het Wad

Zeehonden rusten op een wadplaatAan de zuidkant van Nationaal Park Schiermonnikoog ligt bij laagwater een uitgestrekte Wadvlakte. Tweemaal per etmaal staan deze slik- en zandplaten droog en tweemaal per etmaal overstroomt de vloed ze. Het opkomende water voert zand, slib en ander drijvend materiaal mee vanuit de Noordzee. Doordat een deel van dit materiaal bij afgaand water in de Waddenzee achterblijft, worden de platen groter en hoger.

Voedzame modder

De slikkerige bodem van de Waddenzee heeft een zilte geur. Toch is hij rijk aan voedsel voor garnalen, krabben en allerlei vissoorten. Zo ver het oog reikt zijn bruine sliertjes op het wad zichtbaar; uitwerpselen van de wadpier. En ook veel schelpen voelen zich thuis op het wad, zoals kokkels, nonnetjes, slijkgapers, mosselen en Japanse oesters.

Al dit leven trekt massaal vogels aan, waardoor er regelmatig grote wolken van duizenden vogels boven het wad heen en weer vliegen. En ook de zeehond komt veelvuldig voor op het wad, en is met name bij laagwater goed op de banken te zien. 

Benieuwd wanneer u het wad op kan? De stand van hoog- en laagwater kunt u terugvinden in de getijdentabel.

De weidevogels en overwinterende ganzen rusten graag even uit in de polder. De landbouwgrond van de boeren op Schiermonnikoog is hier goed geschikt voor.

Wilt u nog meer weten:

 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Erik Jansen, boswachter Schiermonnikoog

'Het mooiste aan Schiermonnikoog vind ik dat je vanuit huis binnen twee minuten in één van de meest bijzondere natuurgebieden van Europa bent. Voor honderdduizenden vogels is Schiermonnikoog een onmisbare tussenstop. Als ze hier niet genoeg te eten vinden, kunnen ze hun reis niet tot een goed einde brengen. Ik vind het heel bijzonder dat ik mee mag werken aan het beschermen van deze natuur...' Bekijk het volledige verhaal

Erik Jansen, boswachter Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen