Strandpalenwandeling om de west

Tijdens de wandeling vertelt gids Harry Alers je alles over strandpalen en brengt je op bijzondere plekken waar je anders niet zo gauw komt. Na de excursie kijk je voortaan beslist anders naar strandpalen. .

Al 150 jaar staan de strandpalen, met kenmerkende rode koppen, langs de kust van Schiermonnikoog. Waarom staan ze er? Waarom staan ze soms in de duinen, soms op het strand of zelfs in zee? Wat betekenen de letters en cijfers op die palen? Waarom zijn er palen verdwenen? Op al deze vragen krijgt u antwoord tijdens de strandpalenwandeling.

De eerste strandpalen zijn in 1868 geplaatst door Rijkswaterstaat. Het belangrijkste doel van de strandpalen was het vroegtijdig signaleren van veranderingen in de kustlijn. De palen waakten over het eiland. Nu helpen die palen fietsers en wandelaars bij de oriëntatie langs de kust, maar ze zijn ook onmisbaar bij onderzoeken, meldingen, calamiteiten of afspraken. De strandpalen hebben in die anderhalve eeuw een cultuurhistorische waarde gekregen.

Tijdens de wandeling vertelt gids Harry Alers je alles over strandpalen en brengt je op bijzondere plekken waar je anders niet zo gauw komt. 

Praktische informatie

  • start- en eindpunt van de wandeling is informatiecentrum Het Baken
  • wandelafstand circa 6 km; duur 2,5 uur
  • de tocht gaat door bij minimaal 5 deelnemers
  • honden kunnen niet mee
  • bij slechte weersomstandigheden kan de gids de excursie annuleren
  • op deze activiteit zijn de algemene voorwaarden voor activiteiten van toepassing

Deze excursie wordt georganiseerd door onze samenwerkingspartner VVV Schiermonnikoog.

 

Datum

Vertrekpunt

Reeweg 9
9166PW, Schiermonnikoog

Meer informatie en aanmelden