Loeren bij de Boeren

Wat leuk dat jullie meedoen (kaarten hier verkrijgbaar) met de 11e editie van de November Wandelmaand, en de 2e editie van Loeren bij de boeren.

De deelnemende boerderijen zijn:

Springfield, Eureca, De Kooiplaats, De Oorsprong, Florida, De Branding, De Duinhoeve

U heeft een QR-code ontvangen en een plattegrond met de deelnemende boerderijen omcirkelt. U kunt aan de hand van de verhalen hieronder een keus maken naar welke boerderij u wilt wandelen.

Bij elke boerderij wordt u ontvangen en rondgeleid, ook is er ruimte voor vragen. En misschien proeft u zelfs iets van de boerderij....

U kunt zelf kiezen hoeveel tijd u bij een boerderij wilt doorbrengen en zo dus zelf bepalen hoeveel boerderijen u gaat bezoeken.

De boeren staan voor u klaar op 1, 8, 15, 22 en 29 november 2024 van 14.00 tot 16.00 uur.

Tot slot; na de activiteit kunt u tot 17.00 uur nog terecht in de kaaswinkel Van Schier aan de Reeweg, hier ligt een kleine verrassing voor u klaar.

Wij wensen u veel plezier!

Deze excursie wordt georganiseerd door Werkgroep November Wandelmaand in samenwerking met de boeren van Schiermonnikoog.

De boeren stellen zich graag aan u voor:

De Kooiplaats

Vakantie op Schiermonnikoog
Wie zijn vakantie doorbrengt op Schiermonnikoog, vindt er alles wat zijn hartje begeert: weilanden, bossen, kwelders, strand, zee en duinen. Verblijft u op de “Kooiplaats” dan zit u midden in de mooiste flora en fauna die het eiland te bieden heeft. Door zijn ligging, aan de rand van de duinen en dicht bij de kwelders, is de “Kooiplaats“ een ideaal vertrekpunt voor schitterende wandel-en fietstochten. Op enige afstand van de “Kooiplaats” ligt de geheel gerenoveerde eendenkooi waarmee de boerderij cultuurhistorisch verbonden is.

100% energie neutraal
Met 800 zonnepanelen die de volledige energiebehoefte van het terrein dekken, kunnen gasten er zeker van zijn dat hun verblijf hier milieuvriendelijk is. Daarnaast staat de Kooiplaats voor een schonere toekomst!

Voor jong en oud
Kamperen met het gezin of samen met je vrienden. Kamperen is een geweldige activiteit voor jong en oud. 

Bij de Kooiplaats vind u ingerichte tenten, dus u hoeft zelf niets mee te nemen!

Springfield

Springfield is met 40 melkkoeien de kleinste melkveehouderij op Schiermonnikoog en ligt als enige boerderij aan de westkant van het eiland. Aan de rand van het dorp, dichtbij vogelparadijs de Westerplas.

Eigenaren zijn Willem Visser en Tessa Brans. Willem is de boer en Tessa assisteert waar nodig. Samen verhuren ze op het erf ook knusse huisjes en groepshuizen en hebben ze een kleine boerencamping.

Willem wist al van kleins af aan dat hij boer wilde worden en is de enige melkveehouder op het eiland zonder robot. Omdat de poten en uiers in de melkstal op ooghoogte voorbijkomen kan hij de gezondheid van zijn koeien goed in de gaten houden, dat vindt hij belangrijk. Willem melkt graag dus vroeg opstaan is geen probleem.

De opa van Willem had een boerderijtje met 18 koeien in het dorp aan de Langestreek. In het voorjaar verkaste het gezin naar het achterhuis en de koeien naar het weiland aan het Melle Grietjespad zodat het voorhuis en de stal konden worden verhuurd aan gasten. De verhuur is naast de veehouderij altijd al een noodzakelijk bron van inkomsten geweest.

De vader van Willem had de zeevaartschool gedaan en wilde varen maar toen opa ziek werd, werd van hem verwacht dat hij de boerderij draaiende hield. Dat deed hij. Hij bouwde eveneens een nieuwe stal (1970) en een huisje aan het Melle Grietjespad. In het voorjaar gingen de koeien naar buiten, werd de stal schoongemaakt en als kampeerboerderij verhuurd. De gasten sliepen op stro en later op stapelbedden.

In 1988 werd een nieuwe stal gebouwd en ging de oude stal volledig dienst doen als kampeerboerderij. In 2016 is de oude kampeerboerderij afgebroken en vervangen door een fijn familiehuis. De stapelbedden zijn vervangen door boxsprings.

Ook de koeien op Springfield zijn er in de loop van de jaren op vooruit gegaan. Zo kunnen ze tijdens een groot gedeelte van het jaar zelf kiezen of ze buiten of binnen willen bivakkeren en slapen ze op waterbedden 😊We werken nauw samen met de natuur. Zo is er bijvoorbeeld veel zorg voor de weidevogels, zijn onze weilanden kruidenrijk en onderhouden onze koeien de kwelder.

De Branding

Deze authentieke kop-hals-rompboerderij boerderij werd eind 19e eeuw gebouwd.

Op de boerderij woont inmiddels de 5e generatie van de Familie Visser.

De hoofdtak van de boerderij is altijd melkvee geweest. 

Na de eilandbrede reducering van het aantal melkkoeien worden er tegenwoordig nog 100 koeien gemolken op De Branding. De boerderij is recentelijk voorzien van twee melkrobots. De koeien lopen 120 dagen per jaar buiten en kunnen vrij in en uit de stal lopen.

Melken zit de Vissers in het bloed. Het welbevinden van de koeien heeft hierbij altijd vooropgestaan, waardoor er door de jaren heen maar liefst 26 koeien de status ‘100.000 liter koe’ hebben behaald. Daarnaast zijn er 3 koeien met een 10.000 vet en eiwit status. Een unieke prestatie, waar wij trots op zijn.

Een deel van de melk wordt verwerkt bij Friesland Campina en het andere deel wordt sinds 2021 verkaasd voor de Zuivelcoöperatie Schiermonnikoog, met als eindproduct de (h)eerlijke kaas Van Schier.

Op het land worden mais, gras, erwten en bieten verbouwd ter consumptie voor het vee. Aan de vaste wal is er ook nog 50 hectare waar gras, aardappels en graan wordt verbouwd. De gebouwen van de boerderij worden recreatief verhuurd. De Branding heeft 5 appartementen en 2 groepsaccommodaties. De low-budget kampeerboerderij biedt jaarrond accommodatie aan alleenreizende,
gezinnen, groepen en schoolreisjes. Waaronder veel vogelaars en natuurliefhebbers.

De Wereldhuiskamer op het terrein is hierbij een mooie aanvulling. Dit duurzame leemhuis is gebouwd met gerecycled hout uit o.a. de oude manege van het eiland en heeft een verbindende functie. In de Wereldhuiskamer is iedereen welkom om samen te eten, een spelletje te doen of voor een fijn gesprek. Zodat ook alleenreizende gasten niet alleen hoeven zijn.

Naast de boerderij is een mini-camping met verschillende huurtenten en plaats voor trekkerstenten. In de safaritent van ‘Stichting de Vakantiebank’ ontvangen wij elk seizoen minima gezinnen voor een gratis verblijf. Zo hopen wij iedereen een fijn verblijf op Schiermonnikoog te kunnen bieden.

Naast de camping vindt u de veelzijdige zelf-pluktuin “De tuin naast De Branding”, waar u terecht kunt voor bloemen, groente, fruit, oesterzwammen en kruiden.

Zoals de zilte branding dynamisch, rustgevend, vertrouwd en wederkerend is, zo is De Branding bij uitstek de plek waarnaar je blijft terugkeren. 

Melkveehouderij en Kampeerboerderij De Branding
Erik en Detty, Macy, Jinke, Markus en Suze Visse

Eureca

Midden in de polder van Schiermonnikoog, tussen de hazen en de weidevogels, ligt onze boerderij Eureca. Eureca is van oorsprong een écht boerenbedrijf. Boer Martin heeft hier samen met zijn vader Johan en oom Kees, decennialang zijn koeien gemolken. In Morra – net over de dijk aan de Friese kant – staat onze tweede boerderij. Waar voorheen de melkkoeien op Schiermonnikoog en het jongvee vooral in Morra verbleven, was in 2021 het moment aangebroken om dit om te draaien. In het najaar van 2021 vertrokken onze laatste melkkoeien van het eiland, om bij te dragen aan de biodiverse plannen op Schiermonnikoog. Wat in een notendop inhoudt dat de eilander boeren in totaal een derde van hun veestapel ingeleverd hebben, om aan de landelijke stikstofregels te voldoen. De boeren hebben dit probleem omgezet in iets positiefs, met meer biodiversiteit in de polder en de komst van een eigen eilander kaas tot gevolg!

We melken dus alleen nog in Morra, maar de stal op Schiermonnikoog staat zeker niet leeg. De voormalige koeienstal is geschikt gemaakt voor ons jongvee, met als doel om de jonge koeien zo veel mogelijk ruimte te bieden. Een groot deel van het jaar vind je ons jongvee buiten in de wei. In diezelfde weides zijn trouwens volop vogels. We doen veel aan vogel- en natuurbeheer. Zo verblijven bij ons in de winter en het voorjaar duizenden ganzen en zijn er in het voorjaar honderden nesten van weidevogels te vinden. Op het erf vind je ook volop mussen en zwaluwen. In het land zijn bloemenstroken.

Naast ons veehouderijbedrijf hebben we ook een groepsaccommodatie voor families, scholen en andere verenigingen. Onze gasten zijn van harte welkom in de stal, om de kalfjes te aaien.

De naam Eureca is afgeleid van het merk Eureka, zij maakte trommelschudders om het gemaaide gras op het land te schudden (omdraaien). De wielen van deze trommelschudders staan nu de entree op ons erf!

Martin en Christy Hagen

De Oorsprong

Welkom op onze veehouderij, waar dierenwelzijn hoog in het vaandel staat. Onze koeien grazen vrij in groene weilanden en op de kwelders. Met hun melk maken we ambachtelijke zuivelproducten. Daarnaast verkopen we eieren van onze scharrelkippen. Geniet van verse, lokale lekkernijen rechtstreeks van onze boerderij. Kom langs en proef de liefde en zorg die wij in elk product stoppen.

U kunt ook overnachten op kampeerboerderij De Oorsprong, dan slaapt u in de oudste boerderij van Schiermonnikoog! De boerderij werd in de 19e eeuw gebouwd en is door de jaren heen al vaak verbouwd. In 1972 kwam de ligboxenstal, die nu nog altijd onderdak biedt aan onze koeien. In 1994 werd de boerderij volledig gerenoveerd en ontstond de groepsaccommodatie.

Wij hebben er altijd voor gewaakt het authentieke karakter van de boerderij te behouden. Daarom vindt u op verschillende plekken, ook in de groepsaccommodatie, nog verwijzingen naar de oude stal. Op boerderij De Oorsprong proeft u in een moderne omgeving toch een vleugje nostalgie.

Kampeerboerderij De Oorsprong ligt op één van de mooiste plekjes van Schiermonnikoog. U vindt ons aan de rustige oostkant van het eiland, aan de rand van één van de duin- en kweldergebieden die het eiland rijk is.

De kampeerboerderij op Schiermonnikoog bevindt zich dichtbij het Wad, en op slechts 2,5 kilometer afstand ligt het brede Noordzeestrand, de ideale uitvalsbasis om Schiermonnikoog te verkennen.

Maatschap van der Bijl Stal Florida

Ons bedrijf wordt gerund door ons gezin, Ludie (54), Sietske(49), Arianne (23), Ilse(20) en Rinske(13) vd. Bijl. Verder hebben we nog  iemand (schoonzus/zus) in loondienst.

Ons bedrijf heeft verschillende takken.

We hebben een melkveetak, waarin wij 45 deense Jersey koeien melken. Dit doen wij met een melkrobot. Deze koeien kunnen met minder voer melk produceren met hoge gehalten.

Verder hebben wij een manege/pensionstal waar wij ongeveer 45 paarden/ponies hebben. Hiermee rijden wij buitenritten, organiseren wij huifkartochten, en de wandelpony ritjes. Tevens geven wij les aan eilandbewoners.

Ook hebben wij 70 schapen welke we inzetten voor begrazing in de mooie natuurgebieden op Schiermonnikoog.

Genoeg te zien dus.

De Duinhoeve

De geschiedenis

Net na de oorlog is Piet Visser, een veehandelaar uit Anjum op de fiets gestapt naar Meppel, om de boerderij op Schiermonnikoog te huren. Zijn vrouw, Janna Hovinga was niet van plan om naar Schiermonnikoog te verhuizen, maar zijn op 1 oktober 1947 toch met twee kinderen op een schip vol voederbieten voor de 15 koeien vertrokken. Het wonen op de boerderij was de eerste jaren gratis, omdat de boerderij er zo slecht aan toe was, het gezin kwam rond van de eieren die Janna verkocht aan de bakker. Op 20 april 1952 is Rinze geboren, die na de Middelbare Landbouwschool in Dokkum te hebben gevolgd en veel mee te werken, de boerderij de Duinhoeve heeft overgenomen van zijn vader.

Vroeger werd er nog in het land met de hand gemolken, nu gaat alles automatisch met de melkrobot die 4 april 1999 is geplaatst.

De eerste gasten Janna verhuurde vroeger de bovenverdieping van het huis en een kamertje beneden. In 1982 is de eerste schuur gebouwd waar groepen in de zomer verbleven en de machines in de winter. Gasten sliepen destijds in het stro. Het hoogseizoen duurde zes weken, van begin juli tot half augustus. Toen is het allemaal begonnen. Steeds meer sportclubs en schoolreizen kwamen naar het eiland en logeerden op Kampeerboerderij De Duinhoeve. Later zijn de minicamping, appartementen en meer ruimte voor groepen er bij gekomen. Als laatst zijn er nieuwe voorzieningen voor de camping, een sauna/zonnebank en de luxe tweepersoons studio’s gebouwd. En het houdt nooit op. De wensen van onze gasten veranderen voortdurend en wij doen ons uiterste best om hen tegemoet te komen, in overleg is er veel mogelijk bij de familie Visser.

Groepen op Schiermonnikoog konden niet meer nostalgisch in het stro in de oude boerderij overnachten vanwege brandgevaar. Daarom zijn er destijds aparte ruimtes voor groepen gebouwd. Nu is er in de groepsaccommodatie plaats voor meer dan 100 personen en kunnen groepen verblijven in drie grote slaapzalen, de West zaal voor 34 personen, de Middenzaal voor 40 personen en de Oost zaal voor 36 personen.

data en bijzonderheden

Altijd al eens willen loeren bij de boeren? Dit is je kans!
Eilander boeren  vertellen over hun bedrijf en leven op Schiermonnikoog.

Deze excursie wordt georganiseerd door Werkgroep November Wandelmaand in samenwerking met de boeren van Schiermonnikoog.

Datum:

Vrijdag 1, 8, 15, 22 en 29 november 2024

Tijd:

14.00-15.30 uur

Prijs:

€ 10,00 per persoon
€ 8,50 leden Natuurmonumenten

Bijzonderheden:

  • Trek stevige schoenen aan
  • Bij elke boerderij staat een boer klaar om u alles te vertellen over het boerenleven
  • Code/route haalt u op vertoon van uw ticket af bij Informatiecentrum Het Baken
  • Maximaal 15 deelnemers
  • Honden kunnen niet mee
  • Wilt u deze wandeling reserveren?

Koop uw tickets online

Of kom langs bij VVV Schiermonnikoog in Informatiecentrum Het Baken en boek uw favoriete wandeltocht(en) aan de balie!

Klik hier voor onze algemene & annuleringsvoorwaarden voor excursies 

strandjutter Schiermonnikoog
Thijs de Boer
Strandjutter op Schiermonnikoog

“'Geboren op het eiland, heeft het strand mij altijd getrokken. Vooral met noordenwind en na een storm ging ik met vrienden naar het strand om te jutten. En nog steeds vind ik de meest prachtige schelpen, maar ook barnsteen, overblijfselen uit lang vervlogen tijden en flessenpost...'”

Lees het hele verhaal

Bekijk alle verhalen